Skandaleselskap slipper straff

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for hard kritikk og påviste regelbrudd slipper ledelsen av det skandaleomsuste selskapet «Norge 2005» straff. Regjeringsadvokaten mener staten ikke kan anmelde forholdene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sviktende salg av minnemynter om unionsoppløsningen var en av grunnene til budsjettsprekk og rot i Norge 2005 under Jan Erik Raanes sin ledelse. Nå konkluderer Regjeringsadvokaten med at det ikke er grunnlag for reaksjoner mot ham og andre. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXSviktende salg av minnemynter om unionsoppløsningen var en av grunnene til budsjettsprekk og rot i Norge 2005 under Jan Erik Raanes sin ledelse. Nå konkluderer Regjeringsadvokaten med at det ikke er grunnlag for reaksjoner mot ham og andre. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Det økonomiske rotet i selskapet som styrte den offisielle markering av Norges første 100 år som selvstendig monarki, kaster fremdeles lange skygger over feiringen. Men nå ser det ut til at de ansvarlige for underskuddet på 50 millioner kroner, vil slippe straff.

Regjeringsadvokaten finner «ikke tilstrekkelig grunnlag» for verken erstatningskrav eller politianmeldelse, viser dokumenter Neste Klikk har fått tilgang til.

Dette skjer på tross av at Regjeringsadvokaten i midten av september konkluderte med at selskapets første styre burde ha vært tidligere ute med å varsle Kulturdepartementet, som sin eier, om faren for underskudd.

Samme instans fastslo også at regelverket for offentlige anskaffelser var brutt en rekke ganger og at tidligere daglig leder, Jan Erik Raanes, hadde mottatt et ulovlig lån på 135.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Ikke juridisk grunnlag


Overfor Bergens tidende har statsråd Trond Giske antydet mulighetene for både anmeldelse og erstaningskrav. Men dette er tvilsomt etter at Regjeringsadvokaten har avvist at det finnes et jurdisk grunnlag for slike tiltak.

Til tross for flere henvendelser i dag har statsråden ennå ikke funnet tid til å kommentere Neste Klikks opplysninger.

Men i et hemmeligstemplet brev til kulturdepartementet datert 16. oktober, som Neste Klikk har fått innsyn i, oppsummerer Regjeringsadvokaten saken på følgende måte:

«Det er etter en helhetsvurdering ikke tilstrekkelig grunnlag til å fremme erstatningskrav mot daglig leder eller andre, og heller ikke tilstrekkelig grunnlag til å anmelde noen til politiet med sikte på etterforskning av eventuelt straffbart forhold.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Overraskende


At det er tatt en konklusjon i denne saken kommer som en stor overraskelse på Eva Jacobson Vaagland, som overtok som daglig leder av statsselskapet «Norge 2005» i desember i fjor.

- Jeg var ikke klar over at det fantes noe skriftlig om dette, men vi skal også gå igjennom dette og vil legge fram en rapport, sier hun.

- Det står respekt av at man har bedt Regjeringsadvokaten se på dette. Det er viktig å ta lærdom av hvordan dette er håndtert, selv om selskapet Hundreårsmarkeringen Norge 2005 AS legges ned, sier hun.

Jacobson Vaagland mener at det er all grunn til å kritisere enkelte sider ved selskapet, men håper at feiringen av unionsoppløsningen ikke bare skal bli assosiert med økonomisk rot og store underskudd.

En av de tingene som det statlige selskapet Hundreårsmarkeringen Norge 2005 AS gjorde, var å kjøpe inn 15 flasker med Courvoisier jubileumskonjakk til mer enn 30 000 kroner. Disse flaskene ligger fremdeles godt lagret og vil når selskapet oppløses en gang til neste år tilfelle eieren: Kulturdepartementet.

Det har heller ikke vært mulig å få en kommentar fra den tidligere daglige lederen om saken.

Oppdatert klokken 15.10