Hvordan kan demokratene styre USA ut av Irak?

Verden har fulgt dette kongressvalget i USA tettere enn på svært mange år. Resultatet viser mye av det som resten av verden ønsket å se, at det amerikanske folket vender ryggen til sin president og ha

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Men ingen kan ennå si hvordan demokratene vil styre landet når de vil fortsette kampen mot terrorisme men få slutt på krigen i Irak.

Kongressvalget har vist at den motvinden republikanerne og deres leder, president George Bush, har opplevd i valgkampen har vært sterk nok til å feie ut mange nok kongressrepresentanter til at demokratene har tatt kontrollen over Representantenes hus. Det er første gang siden 1994. I skrivende stund er det ennå usikkert om demokratene vil få flertall også i Senatet.

Det er nå klart at kravet om endring har vært sterkere enn instinktet om å følge sin hærfører. Demokratene har både i valgkampen og i kommentarene etter at tendensen i resultatet ble klart, sagt at valget vil tvinge fram en ny Irak-politikk. Alle kan se at krigen slik den føres i dag, ikke fører fram. Men heller ikke innen det demokratiske partiet er det enighet om hvordan USA skal forholde seg overfor Irak.

Hillary Clinton får en klem av sin mann, tidligere president Bill Clinton, etter at det ble klart at hun fortsetter i jobben som senator for New York. Vil Hillary ta ledelsen i prosessen for en ny utenrikspolitisk kurs? (Foto: REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES)/Scanpix)Hillary Clinton får en klem av sin mann, tidligere president Bill Clinton, etter at det ble klart at hun fortsetter i jobben som senator for New York. Vil Hillary ta ledelsen i prosessen for en ny utenrikspolitisk kurs? (Foto: REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES)/Scanpix)

Når demokratene nå får flertallet i Representantenes hus vil det bety at de som skal bevilge pengene til å føre krigen i Irak, i stor grad vil være motstandere av den. De har budsjettansvaret, og de er også lovgivere. Bush vil ikke lenger kunne få det han ber om av midler, uten at han har gode grunner og får overbevist det demokratiske flertallet.

Samtidig er det neppe sannsynlig at demokratene plutselig vil stanse pengestrømmen til soldatene i Irak. Amerikanerne er lojale overfor «sine gutter» i Irak, selv om de nå vender ryggen til han som sendte dem dit. Så hva kan demokratene gjøre? Lite på kort sikt; men de kan legge en plan.

Demokratene vil først måtte samle seg om en ny strategi overfor Irak. De kan svekke presidentens autoritet ved for eksempel å vedta at amerikanske styrker skal legge en plan for å trekke seg ut av Irak på et eller annet tidspunkt. De må styrke arbeidet for å gjøre Iraks egne myndigheter i stand til å ta kontroll over sitt eget landområde, slik at den utenlandske styrken kan trekke seg ut uten at dagens situasjon utvikler seg til en ødeleggende borgerkrig med enda verre konsekvenser. Amerikanerne har i natt sagt at de ikke vil at amerikanske eller andre utenlandske styrker skal delta i den krigen.

Dette er det tredje valget i USA etter terrordagen 11. september 2001. I dag ser 9/11 ut til å ha kommet nok på avstand for amerikanerne til at de kan tenke ut nye strategier i kampen mot terror. For amerikanere flest, er troverdigheten svekket i presidentens påstand om at krigen i Irak er nødvendig i kampen mot terror. De sier i dag at de ikke lenger blindt og automatisk vil følge den kurs som presidenten har lagt.

Typisk for de demokratiske seierherrene var senator Hillary Clinton fra New York i natt, da hun sa at det amerikanske folk nå forlanger en ny kurs. Hun sa at det må bli slutt på krigen i Irak, mens kampen mot terrorisme må fortsette. Hillary Clinton vant trygt i New York, men det er en av de mest solide delstater for demokratene - samtidig som ingen hadde terroren i 2001 så tett innpå seg som nettopp new yorkerne.

Og når vi snakker om Hillary Clinton, nå er det bare to år til presidentvalget. Bush kan ikke ta gjenvalg, noen ny republikaner har ikke dukket opp, og vinden blåser demokratenes vei.

Følg med på hva Hillary gjør i tiden som kommer. Hun kan komme til å ta en politisk ledelse av prosessen for å stake ut en ny utenrikspolitisk kurs for USA og gjøre slutt på krigen i Irak.

Personvernpolicy