EU holder døren på gløtt for Tyrkia

EU vil fortsette samtalene om medlemskap for Tyrkia. Men tyrkerne får klar beskjed om at de må sette fart i normaliseringen av forholdet til Kypros.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan og hans regjering får klar beskjed fra EU-kommisjonen i Brussel: Forhandlingene om tyrkisk medlemskap kan fortsette, men ikke i det uendelige. I en rapport onsdag heter det at samtalene vil bli avbrutt hvis ikke Tyrkia viser vilje til å bedre forholdet til den greske delen av Kypros - som er EU-medlem - og økt respekt for menneskerettighetene. (Foto: Umit Bektas, SCANPIX/REUTERS)Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan og hans regjering får klar beskjed fra EU-kommisjonen i Brussel: Forhandlingene om tyrkisk medlemskap kan fortsette, men ikke i det uendelige. I en rapport onsdag heter det at samtalene vil bli avbrutt hvis ikke Tyrkia viser vilje til å bedre forholdet til den greske delen av Kypros - som er EU-medlem - og økt respekt for menneskerettighetene. (Foto: Umit Bektas, SCANPIX/REUTERS)

EU-kommisjonens rapport om Tyrkias reformpolitikk inneholder ingen anbefaling om brudd i samtalene, som ble innledet for ett år siden. Dette kan likevel raskt bli endret, hvis landet ikke åpner sine havner og flyplasser for Kypros-trafikk, sa en EU-talsmann onsdag.

Det er ikke snakk om noen tidsfrist. Men medlemslandenes ledere vil få beskjed hvis ikke de tyrkiske flyplassene og havnene er åpnet før EU-toppmøtet i midten av desember, tilføyde tjenestemannen som ba om å få være anonym.

Tegn til bevegelse i det fastlåste Kypros-spørsmålet og økt respekt for menneskerettighetene har hele tiden vært EUs fremste betingelser for å slippe Tyrkia inn som medlem. Sveriges utenriksminister Carl Bildt advarer mot å stenge døren for tyrkerne.

Bildt sa onsdag at EU vil miste innflytelse og bli mer ustabilt hvis unionen sier nei til land som ønsker å komme inn. Han kritiserte den franske innenriksministeren Nicolas Sarkozys krav om at EU en gang for alle må definere hvor unionens yttergrenser skal gå. (©NTB)

Personvernpolicy