EU holder døren på gløtt for Tyrkia

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU vil fortsette samtalene om medlemskap for Tyrkia. Men tyrkerne får klar beskjed om at de må sette fart i normaliseringen av forholdet til Kypros.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan og hans regjering får klar beskjed fra EU-kommisjonen i Brussel: Forhandlingene om tyrkisk medlemskap kan fortsette, men ikke i det uendelige. I en rapport onsdag heter det at samtalene vil bli avbrutt hvis ikke Tyrkia viser vilje til å bedre forholdet til den greske delen av Kypros - som er EU-medlem - og økt respekt for menneskerettighetene. (Foto: Umit Bektas, SCANPIX/REUTERS)Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan og hans regjering får klar beskjed fra EU-kommisjonen i Brussel: Forhandlingene om tyrkisk medlemskap kan fortsette, men ikke i det uendelige. I en rapport onsdag heter det at samtalene vil bli avbrutt hvis ikke Tyrkia viser vilje til å bedre forholdet til den greske delen av Kypros - som er EU-medlem - og økt respekt for menneskerettighetene. (Foto: Umit Bektas, SCANPIX/REUTERS)

EU-kommisjonens rapport om Tyrkias reformpolitikk inneholder ingen anbefaling om brudd i samtalene, som ble innledet for ett år siden. Dette kan likevel raskt bli endret, hvis landet ikke åpner sine havner og flyplasser for Kypros-trafikk, sa en EU-talsmann onsdag.

Det er ikke snakk om noen tidsfrist. Men medlemslandenes ledere vil få beskjed hvis ikke de tyrkiske flyplassene og havnene er åpnet før EU-toppmøtet i midten av desember, tilføyde tjenestemannen som ba om å få være anonym.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tegn til bevegelse i det fastlåste Kypros-spørsmålet og økt respekt for menneskerettighetene har hele tiden vært EUs fremste betingelser for å slippe Tyrkia inn som medlem. Sveriges utenriksminister Carl Bildt advarer mot å stenge døren for tyrkerne.

Bildt sa onsdag at EU vil miste innflytelse og bli mer ustabilt hvis unionen sier nei til land som ønsker å komme inn. Han kritiserte den franske innenriksministeren Nicolas Sarkozys krav om at EU en gang for alle må definere hvor unionens yttergrenser skal gå. (©NTB)