Hva er støv?

Alle vet hva støv er. Men hva er støv egentlig?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marte hadde følgende korte og greie spørsmål:

«Hva er støv?»

Ja, mer konsist kan det vel knapt spørres.

Begrepet «støv» er en samlebetegnelse på fast stoff som er mindre enn 0,05 millimeter i diameter.

Støvet som finnes i atmosfæren på jorden, kommer fra ulike kilder: Jord og sand som virvles opp av vind, vulkanutbrudd, eksos og annen forurensning, asfalt som virvles opp av piggdekk, for å nevne noen eksempler.

Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Dust.jpgKilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Dust.jpg

Støv kan forekomme som pulver, eller svevende som forurensning i prosessapparatur, arbeidsatmosfære, inne- og uteluft. En lang rekke stoffer som mel og pollen, kan etter denne definisjonen betraktes som støv. Hvis brennbare støvpartikler i luften blir antent, kan det oppstå kraftige støveksplosjoner.

Det finnes noe som heter svevestøv. På grunn av svevestøvpartiklenes lille størrelse kan disse passere de øvre åndedrettsorganene og avleires i lungene. Partikler kan derfor tilføre kroppen forbindelser som er skadelige.

Spesielt er metalliske forbindelser og hydrokarboner med høy molekylvekt, som forbinder seg med de små partiklene, helsefarlige ved lang tids eksponering. Eksponeringstiden forlenges ved at svevestøv kan forbli svevende i lang tid. Partiklene vokser ved agglomering (de fester seg til hverandre) og faller til slutt ned eller vaskes ned med regn.

Men det er jo ikke denne typen støv du er opptatt av. Du tenker nemlig atskillig oftere på de lodottene som ligger i kriker og kroker og under sofaen, altså husstøv.

Husstøv er dels svevestøv og dels større partikler. Husstøvet stammer både fra slitasje på stoffer, klær, møbler og lignende, og fra jord, sand, plantedeler og annet som man trekker med seg inn utenfra. Støvet inneholder dessuten ofte store mengder av mikroorganismer, sopper, sporer og bakterier. Ja, faktisk så utgjøres en del av støvet også av hudpartikler som faller av deg.

I gjennomsnitt så produseres det 6 milligram støv per kvadratmeter per dag i private husholdninger, viser en tysk undersøkelse. Den faktiske mengden er avhengig av hvor mye du er hjemme.

Så da vet du det.

Kilder:

Store norske leksikon
Wikipedia
Quarks & Co

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost. Send gjerne med et bilde som jeg kan ta med i artikkelen.

Personvernpolicy