Fylla har faktisk skylda...

Mer enn halvparten av all ungdom under 18 år har vært fulle. En av tre har drukket så mye at festen går helt i glemmeboka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosial- og helsedirektoratet er bekymret. En fersk undersøkelse viser at svært mange unge mellom 15 og 17 år har drukket seg så fulle at de har fått fysiske problemer.


En av tre mindreårige har opplevd blackout. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXEn av tre mindreårige har opplevd blackout. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Undersøkelsen som Synnovate MMI har utført på oppdrag for Shdir viser også at en tredel av ungdommen har drukket så mye at de ikke husker hva de gjorde kvelden før.

60 prosent har vært beruset

I den landsdekkende undersøkelsen kommer det også fram at hele 60 prosent av de mindreårige har vært fulle. Nesten halvparten (42 prosent) har drukket så mye at de har kastet opp, 40 prosent har vært så fulle at de har hatt problemer med å stå og en av fem har hatt problemer med å stå opp dagen etter.

Ansvar

Jens Guslund, som er avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratets rusmiddelavdeling, mener myndigheter og foreldre har et ansvar for å begrense alkoholbruken blant ungdommen.

- Vi vet at foreldre kan påvirke sine unge gjennom å sette tydelige grenser og være gode rollemodeller.

- Det er også viktig at vi begrenser tilgangen på alkohol, sier Guslund som vektlegger kommunenes ansvar bevillinger og kontroll med salgs- og skjenkesteder.

Nylig slo en annen undersøkelse fast at ungdom drikker dobbelt så mye som foreldrene da disse var på samme alder.

Personvernpolicy