Omstridt forstander i Hanssens imam-forum

Forstander Basim Ghozlan mener voldtekt av lettkledde jenter og prostituerte ikke skal straffes så strengt. Han er en sentral skikkelse i imam-forumet som Bjarne Håkon Hanssen opprettet denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Statsråd Bjarne Håkon Hanssen (Foto: Cornelius Poppe, Scanpix) Statsråd Bjarne Håkon Hanssen (Foto: Cornelius Poppe, Scanpix)

«Jenter som kler seg «utfordrende» må ta en del av skylden når en voldtekt skjer», skriver forstanderen av Det islamske forbundet, Basim Ghozlan, på et debattforum.

Forstanderen er administrator for debatten på nettstedet islam.no. I den aktuelle debatten, som startet mot slutten av oktober, stilte han blant annet spørsmålet; «sprer virkelig en hore-voldtekt så mye frykt ... som en voldtektsmann som gjemmer seg på skoleveien?»

Og han svarte selv: «Horene som befinner seg her i byen har også rett til å ikke bli voldtatt, ja, men voldtekten begått mot dem må ikke straffes like strengt som voldtekt begått mot en vanlig jente på vei til skolen. Den sistnevnte må straffes mye hardere».

Årsaken til at han vil at voldtekt av prostituerte ikke skal straffes like strengt er at prostituerte inviterer til «business».

- Jeg vil starte med å si at en voldtekt er en kriminell handling. Men en voldtekt av andre grupper, for eksempel en skolejente på vei til skolen, er alvorligere. Prostituerte velger selv å stå på Karl Johan eller andre steder, for å vente på kunder, utdypet Ghozlan overfor Neste Klikk for én uke siden.

- Jeg er sterkt uenig i det han sier. En voldtekt er en voldtekt. Menneskeverdet er ikke mindre om man er prostituert, sier Bjarne Håkon Hanssens statssekretær Libe Rieber-Mohn (Ap).

Med i regjeringens samarbeidsforum


Torsdag denne uken inviterte statsråd Hanssen til det første av en lang rekke kontaktmøter med ledende norske imamer. Møtet fant sted i Regjeringskvartalet i Oslo og var starten på det som skal være et offentlig samarbeidsforum.

Ifølge NTB ble potensielle stridstemaer spart til senere møter. Basim Ghozlan var blant dem som deltok på møtet.

Sammen med ledere fra 13 andre muslimske menigheter ble han invitert til å bli en del av forumet som skal tilrettelegge for at myndighetene og imamene sammen finner løsninger på utfordringer i det norsk-muslimske miljøet.

Statsekretær Rieber-Mohn vil likevel ikke beskrive Ghozlan som en rådgiver for statsråden i i Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID), men bekrefter at han skal være en samtalepartner i det hun kaller "et dialogforum".

- Ut over det vil jeg ikke kommentere dette. Det ville ikke være riktig, sier hun.

Pengestøtte


Det islamske forbundet får som andre trossamfunn utenfor Den norske kirke, en årlig støtte fra myndighetene basert på sitt medlemstall. I fjor fikk de 384.000 kroner, og i år mottar trossamfunnet snaut 340.000 kroner.

Det er ikke første gang forstanderen ytrer omstridte meninger i det offentlige rom.

Da Basim Ghozlan i 2004 skrev på islam.no at selvmordsbomber er et legitimt virkemiddel i kampen mot de israelske bosetterne, reagerte blant andre daværende utenriksminister Jan Petersen.

- Selvmordsbombere bidrar til en eskalering av volden, som rammer både palestinere og israelere såvel i Israel som de palestinske områdene, og forhindrer fredelige og konstruktive løsninger, sa Petersen som regnet med at «de aller fleste muslimer i Norge, også dem som er kritiske mot Israel, tar avstand fra Ghozlans uttalelser».

Sterke reaksjoner


Forstanderens ferskeste meninger om voldtekt vekker sterke reaksjoner i fagmiljøet:

- At en rekke mennesker mener prostituerte er mindre verdt enn andre, har jeg merket meg. Men det er et menneskesyn som ligger fjernt fra mitt, sier fagkonsulent Arne Randers-Pehrson ved Prosenteret, et nasjonalt kompetansesenter som også driver støttetiltak for prostituerte.

Randers-Pehrson synes at Ghozlan som forstander for et trossamfunn med om lag 1.300 medlemmer, har et særlig ansvar.

- Mannen bør vite at han er på kollisjonskurs med norsk lov, norsk politikk og norsk forståelse. En voldtekt er en voldtekt. Jeg synes han burde være mer varsom med hvordan han uttrykker seg og være seg sitt ansvar bevisst, sier fagkonsulenten.

- Et gammeldags og håpløst patriakalsk syn som er ganske inhumant, spør du meg. Det er tyve år siden vi slet med å få anerkjennelse for at prostituerte kan voldtas.

---
Oppdatert med kommentar fra Libe Rieber-Mohn fredag klokken 16.00

Personvernpolicy