Israel et ikke-tema i diskusjon om klasevåpen

Regjeringen opprettholder sperren på bruk av klaseammunisjon, men vil ikke foreta seg noe i forhold til Israel, som har benyttet klasevåpen med norske deler i konflikten i Libanon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og utenriksminister Jonas Gahr Støre i samtale før pressekonferansen i Oslo de informerte om at regjeringen fortsatt vil forby bruk av klaseammunisjon inntil det er oppnådd en internasjonal avtale om bruk av slike våpen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXForsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og utenriksminister Jonas Gahr Støre i samtale før pressekonferansen i Oslo de informerte om at regjeringen fortsatt vil forby bruk av klaseammunisjon inntil det er oppnådd en internasjonal avtale om bruk av slike våpen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

I 1997, 1998 og 1999 fikk Israel levert 52 rakettsystemer kalt Multi Launch Rocket System (MLRS) fra amerikanske Lockheed Martin. Dette rakettsystemet er en oppskytingsrampe for klaseammunisjon som inneholder norske deler:

- Problemet med reeksport av norsk forsvarsmateriell til tredjeland er ikke bare hypotetisk; det finnes relativt klare tilfeller av at det har forekommet, sier Alexander Harang i Det norske fredsrådet til Neste Klikk, og viser til Lockheed Martins leveranse til Israel.

- For fra 1996 var nemlig Kværner eneste leverandør av rakettholdere til MLRS-systemene til Lockheed Martin, fortsetter Harang.

Dette systemet, inkludert komponentene fra Norge, ble brukt da Israel brukte klasebomber i Libanon nå nylig.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier til Neste Klikk at Norge ikke vil foreta seg noe spesielt med dette i forhold til Israel.

- Vi har sagt at vi vil jobbe mot et internasjonalt forbud mot klasevåpen. Vi gjør ikke noe spesielt i forhold til Israel nå, sier forsvarsminsteren.

- Regjeringen vil med dette vise at vi tar arbeidet med å få til en internasjonal avtale om klasevåpen på alvor.

Fryser bruken av klaseammunisjon


I en rapport utgitt av organisasjonen Handicap International fremkommer det at 98 prosent av de som ble registrert drept av klasevåpen er sivile. Organisasjonen har samlet statistikk fra 24 land der klasevåpen har blitt brukt, og de har registrert drøyt 11.000 drepte, hvor hvert fjerde offer er barn.

De fleste av ofrene var smågutter som lekte i nærheten av udetonerte bomber.

- Erfaringer fra konflikter rundt i verden viser at blindgjengere fra klaseammunisjon forårsaker store humanitære lidelser. Vi har derfor bestemt at vil forsatt vil sperre bruken av denne type ammunisjon i Norge, og jobber for å få med oss andre land i dette arbeidet, sier Strøm-Erichsen.

Forsvarsministeren sa under en pressekonferanse i fredag at det ikke er aktuelt å destruere ammunisjonen.

Personvernpolicy