Krever flittigere rumpesjekk

Politiet sjekker for sjelden i de mistenktes rektum og vagina, mener riksadvokat Tor-Aksel Busch som ber landets politimestre skjerpe sine rutiner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokat Tor-Aksel Busch ber landets politimestre om å trappe opp rumpesjekken. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .Riksadvokat Tor-Aksel Busch ber landets politimestre om å trappe opp rumpesjekken. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .

Et uventet problem har dukket opp for lovens lange arm. De siste syv årene har antallet kroppslige undersøkelser av mistenkte lovbrytere avtatt så mye at riksadvokat Tor-Aksel Busch ber politiet være flittigere med dypdykk i rektum og vagina.

«Antallet undersøkelser er imidlertid nå så vidt lav at det kan være grunn til å reise spørsmål om enkelte distrikter er for tilbakeholdne med å beslutte/ begjære kroppslig undersøkelse», heter det i et brev som Riksadvokaten sendte Justisdepartementet for en ukes tid siden.

Og i et eget brev til landets politimestre ber han om en forklaring på fenomenet manglende kroppstitting.

Bakgrunnen for Riksadvokatens bekymring er fersk statistikk som viser at det i fjor ble gjennomført enda færre undersøkelser av kroppens hulrom enn tidligere. I 2005 undersøkte man disse stedene bare 27 ganger på landsplan. I 1998 for eksempel, gjorde man det 148 ganger.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch, som er påtalemaktens øverste sjef, avviser ikke at det kan være politiets rutiner som svikter, og at det derfor i realiteten skjer flere kroppssøk enn det som blir innrapportert.

I den ferske årsstatistikken kommer det fram at man nesten hver tredje gang gjør funn i mistenktes kropper. Og om et enkelt tilfelle heter det lakonisk: «funnet ble gjort ved at siktede selv tok ut en pakke narkotika fra vagina».

Et forhold som bekymrer riksadvokat Busch er at hele 17 av landets 27 politidistrikt ikke rapporterer om noen kroppssjekk etter skjult narkotika eller annen kontrabande.

Et av de politidistriktene som står oppført uten noen intimsjekk er Sør-Trøndelag. Politiinspektør Harald Moholt i Trondheim avviser ikke at det i enkelte tilfeller kan være fornuftig å sjekke rektum og vagina, men han ønsker ikke å gi noen vurdering av hvorfor politidistriktet ikke har rapportert inn et eneste slikt tilfelle de to siste årene.

- Dette skal vi nå gå igjennom. Riksadvokaten har bedt om et svar innen utgangen av januar 2007 og vi vil opplyse ham før media, sier Moholt.

Personvernpolicy