Gigant-kraftverk slått ut

En teknisk feil har slått ut et av Norges største kraftverk, Svartisen i Glomfjord i Nordland. Det vil ta måneder å rette feilen. Ingen aktører kan svare på hva det vil ha å si for strømprisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er andre gang siden august kraftverket havarerer, og det vil trolig ikke være i produksjon igjen før om fire til fem måneder.

Da den svenske atomreaktoren Forsmark var koblet ut for en lengre periode førte det til økte strømpriser i Norge, men nå vil ingen svare på hva konsekvensene blir for strømprisen av at Svartisen kraftverk kobles ut.

Neste Klikk tok kontakt med en rekke aktører for å få svar på hva dette, men hverken Norges vassdrags- og energiverk, Energibedriftenes landsforening, Statnett, Hafslund eller Nordpool kunne si noe. Hafslund visste ikke engang at Svartisen kraftverk var satt ut av spill.

- Havariet skaper en ulykkelig situasjon både i form av overløp av vann og store kostnader, sier konserndirektør for produksjon og marked i Statkraft, Jørgen Kildahl, i en pressemelding.

Han sier at aggregatet må demonteres og at store deler må repareres.

- Våre folk har arbeidet på skift siden august for å få anlegget i gang igjen. Nå venter nye 4 til 5 måneder med skiftarbeid. Vi mobiliserer alt som er mulig av intern og ekstern kompetanse for å gjøre driftsstansen så kort som mulig, legger han til.

Årsaken til havariene har vært sterk varmeutvikling i en sentral del i aggregatet. Skadene oppsto i forbindelse med en kraftig orkan i januar. Statkraft vil bestille en ny stator, men denne har en leveringstid på om lag to år, ifølge NTB.

Svartisen kraftverk ble satt i drift i 1993. Middelårsproduksjon for kraftverket er 2,2 TWh, tilsvarende årsforbruket til om lag 110.000 husstander.

Forsidebilde: Trond Isaksen / Statnett

Personvernpolicy