Gigant-kraftverk slått ut

Artikkelen fortsetter under annonsen

En teknisk feil har slått ut et av Norges største kraftverk, Svartisen i Glomfjord i Nordland. Det vil ta måneder å rette feilen. Ingen aktører kan svare på hva det vil ha å si for strømprisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er andre gang siden august kraftverket havarerer, og det vil trolig ikke være i produksjon igjen før om fire til fem måneder.

Da den svenske atomreaktoren Forsmark var koblet ut for en lengre periode førte det til økte strømpriser i Norge, men nå vil ingen svare på hva konsekvensene blir for strømprisen av at Svartisen kraftverk kobles ut.

Neste Klikk tok kontakt med en rekke aktører for å få svar på hva dette, men hverken Norges vassdrags- og energiverk, Energibedriftenes landsforening, Statnett, Hafslund eller Nordpool kunne si noe. Hafslund visste ikke engang at Svartisen kraftverk var satt ut av spill.

- Havariet skaper en ulykkelig situasjon både i form av overløp av vann og store kostnader, sier konserndirektør for produksjon og marked i Statkraft, Jørgen Kildahl, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at aggregatet må demonteres og at store deler må repareres.

- Våre folk har arbeidet på skift siden august for å få anlegget i gang igjen. Nå venter nye 4 til 5 måneder med skiftarbeid. Vi mobiliserer alt som er mulig av intern og ekstern kompetanse for å gjøre driftsstansen så kort som mulig, legger han til.

Årsaken til havariene har vært sterk varmeutvikling i en sentral del i aggregatet. Skadene oppsto i forbindelse med en kraftig orkan i januar. Statkraft vil bestille en ny stator, men denne har en leveringstid på om lag to år, ifølge NTB.

Svartisen kraftverk ble satt i drift i 1993. Middelårsproduksjon for kraftverket er 2,2 TWh, tilsvarende årsforbruket til om lag 110.000 husstander.

Forsidebilde: Trond Isaksen / Statnett