- Fråts med god samvittighet - og rødvin

Et kjemikal i rødvin kan gjøre det mulig å fråtse med god samvittighet. Det er konklusjonen i en ny internasjonal studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)(Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)

En gruppe forskere testet virkningen av rødvin på mus. De kom fram til at en kjemikalie i vinen motvirket noen av de negative virkningene ved overspising, ga forbedret helse og forlenget levetid. Musene gikk imidlertid ikke ned i vekt, skriver BBC.

I en artikkel i tidsskriftet Nature uttaler forsker-teamet at resultatene fra studien vil kunne være til hjelp for overvektige mennesker i fremtiden.

Effekten på pattedyr


Molekylet reservatrol finnes i druer og vin. Tidligere forskning har avslørt at stoffet bremser aldringsprosessen i visse organismer, og forlenger levetiden til fisk med 60 prosent og fluer med 30 prosent.

Forskerne ville undersøke effekten av reservatrol på pattedyr. En flokk med middelaldrende mus ble derfor satt på en høykalori-diett, der 60 prosent av kaloriene kom fra fett.

Musene opplevde mange av de samme problemene som mennesker på en tilsvarende diett, som for eksempel overvekt og hjerteproblemer.

Forskningen viste at mus som fikk et tilskudd av reservatrol ved siden av maten ikke gikk ned i vekt, men at de blant annet hadde sunnere hjerte og lever og bedre motoriske funksjoner enn musene som ikke fikk tilskuddet. Faktisk var helsen til dem som fikk tilskuddet omtrent like god som mus på en normalt sunn diett.

I tillegg viste det seg at kjemikalien forlenget musenes levetid. Forskerne anslo at reservatrol reduserte musenes dødsrisiko med rundt 31 prosent, også dette på lik linje med musene på en normalt sunn diett.

Det er enda uvisst hvordan kjemikalien virker, men forskerne antar at reservatrol aktiverer genet SIRT1, som kobles med lang levetid.

Trygt for mennesker?


I en annen artikkel i tidsskriftet Nature sa Professor Peter Rabinovitch, ved University of Washington, at funnene potensielt er en god nyhet for mennesker, men han kom også med en advarsel:

- Det er usikkert hvor trygt reservatrol i like høye doser som det forskerne brukte, er for mennesker. Til og med moderate bieffekter kan få dramatiske konsekvenser med årenes løp.

Det neste steget for forskerne blir å undersøke effekten reservatrol har på mennesker:

- Inntil videre må vi smøre oss med tålmodighet. Lene oss tilbake, slappe av og nyte et glass rødvin - som tross alt bare inneholder 0,3 prosent av reservatrol-dosen gitt til de fråtsende musene, sa Professor Peter Rabinovitch.

Personvernpolicy