Trolig seks rentehevinger neste år

Norges Bank øker tempoet i rentehevingene. Neste år blir styringsrenten trolig økt hele seks ganger. Onsdag ble renten satt opp med 0,25 prosentpoeng til 3,25 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visesentralbanksjef Jarle Bergo på pressekonferansen etter rentemøtet i Norges Bank onsdag. Renten ble hevet med 0,25 prosentpoeng til 3,25 prosent. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVisesentralbanksjef Jarle Bergo på pressekonferansen etter rentemøtet i Norges Bank onsdag. Renten ble hevet med 0,25 prosentpoeng til 3,25 prosent. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Onsdagens renteøkning var ventet av et så godt som samlet analytikermiljø. Ventet var også et økt tempo i rentehevingene.

- Men det overrasker at de tar såpass hardt i. Alle ventet en oppjustering, men kanskje ikke så mye, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til NTB.

Han tolker signalene fra Norges Bank dit hen at renten vil bli økt med 0,25 prosentpoeng seks ganger fram mot årsskiftet neste år. Det betyr at vi i desember 2007, eventuelt januar 2008, vil ha en rente på 4,75 prosent.
Det vil bety en utlånsrente fra bankene som nærmer seg 6 prosent.

Press


I begrunnelsen fra rentemøtet skriver Norges Banks hovedstyre at den underliggende prisveksten har vært lavere enn ventet de siste månedene, men at det er flere faktorer som taler for at inflasjonen etter hvert vil stige.

- Kapasitetsutnyttingen er høy, og det er nå lite ledige ressurser i norsk økonomi. Sysselsettingen stiger raskt, og arbeidsledigheten har falt markert. Det er tegn til at lønnsveksten tar seg opp, og det er forventninger om tiltakende prisstigning. Samtidig har kronekursen svekket seg fra sterke verdier, skriver hovedstyret.

Raskere opp


I inflasjonsrapporten, som også ble presentert onsdag, blir det pekt på at renten i flere år har ligget vesentlig lavere enn hva banken anser som et nøytralt nivå.

- Med høy vekst i produksjon og sysselsetting, tiltakende lønnsvekst og en svakere krone har vi god grunn til å tro at konsumprisveksten etter hvert vil ta seg opp. Renten kan gradvis settes opp mot et mer normalt nivå noe raskere enn det vi hittil har sett for oss, men neppe ved hvert rentemøte, heter det i rapporten.

Onsdagens renteheving er den sjette rentehevingen siden styringsrenten var på sitt laveste nivå, 1,75 prosent, for halvannet år siden. (©NTB)

Forsidebilde: Scanpix

Personvernpolicy