Protesterer mot islandsk hvalfangst

25 land, i tillegg til EU-kommisjonen, har undertegnet en protest mot Islands beslutning om å gjenoppta kommersiell hvalfangst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En finnhval er tatt på land i Hvalfjordur etter at kommersiell fangst på finnhval og vågehval ble gjenopptatt for vel en uke siden etter fangststopp i 21 år (Foto: REUTERS / Ragnar Axelsson / Morgunbladid Newspaper).En finnhval er tatt på land i Hvalfjordur etter at kommersiell fangst på finnhval og vågehval ble gjenopptatt for vel en uke siden etter fangststopp i 21 år (Foto: REUTERS / Ragnar Axelsson / Morgunbladid Newspaper).

I uttalelsen som ble overlevert til den islandske regjeringen onsdag, heter det at landene er ekstremt skuffet over avgjørelsen, som innebærer et brudd på den internasjonale avtalen om midlertidig stans i hvalfangsten.

Australia, Brasil, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Slovakia, Sør-Afrika, Sverige og USA er blant landene som har undertegnet protesten.

Den islandske regjeringen kunngjorde i midten av oktober at den godkjenner fangst av ni finnhvaler og 30 vågehvaler denne sesongen. Dermed ble Island det eneste landet ved siden av Norge som åpent driver kommersiell fangst av hval.

- Vi har tillatt en svært begrenset og bærekraftig fangst av hval. Antallet er en indikator på at vi lytter til bekymringene fra landene som er representert i denne uttalelsen, sier Greta Mar Sigurdsson, statssekretær i det islandske utenriksdepartementet. (©NTB)

Personvernpolicy