Et mørkt fyrverkeri

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske Dan Sartain er en skummelt kul fyr som spiller noe som kan beskrives som skranglete og punka rockabilly krydret med countrytakter og meksikanske rytmer. Og tekster som får deg til å fryse

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dan Sartains nyeste album «Join Dan Sartain» høres ut som det kunne vært soundtracket til både «Rumble Fish», «Wild At Heart» og «The Good, The Bad And The Ugly». Tre råbarske filmer der illusjonene om et behagelig og muntert liv feies under teppet en gang for alle. De fleste av låtene på «Join» er i besittelse av en rå og fandenivoldsk energi man skal lete lenge etter. Låtene fyker av gårde som en skamslått hyene på jakt etter noe å fortære. Men av og til senker Sartein ned tempoet noe, slik at lytteren får pustet ut noen nanosekunder.

Den frenetiske åpningslåta «Drama Queens» har så høy puls at den er over på ett minutt og 34 sekunder. Akkurat nok tid til at Sartain rekker å skyve den aller helligste ned fra sin trone før han galopperer inn i «Totem Pole», der en skarpskodd Johnny Cash ligger skjult i fjellskrenten. En tøff låt om et usedvanlig ulykkelig kjærlighetsforhold. Et tema som videreføres i den neste låta «Gun vs. Knife», der sjalusi og redselen for å legge seg om natten svøpes inn av hardtslående trommer og kompomissløse gitarer. I «Flight Of The Finch» mykner guttene i Mariachi Real de San Diego opp lydbildet med smektende blåsere og fioliner.

Etter fire perler på en snor vasker Sartain frem tre digre gullklumper av noen låter.«Young Girls» er en finurlig og melodiøs låt med en snodig tekst om vakre jenter og teite gutter. Albumets mest «poppete» låt, som avløses av energiske og rytmiske «Thought It Over». Etter fotarbeidet mitt å dømme, albumets beste sang. I skarp konkurranse med «The World Is Gonna Break Your Heart». En tander balladelignende sak om livets harde realiteter.

They take your heart and then they break it
And they take your scull and then they shake it
But they never gonna tell you from the start
That the world is gonna break your little heart

Etter syv fantastiske låter hentet fra rockens øverste hylle, blir Sartain etter hvert litt sliten. I låter som «Second Coming» og «Indian Ink» er han sågar så vidt nedi med hånda. Men selv om han halter litt mot slutten av albumet, holder Sartain seg hele tiden oppreist. Sanger som «Replacement Man», «I Wanted It So» og «Besa Me Mocho» holder definitivt også høy klasse. Allikevel, 15 låter er litt i overkant. Nå er det bare å håpe at Dan Sartain stikker innom Norge på en aldri så liten turne. For musikken hans er som skapt til å slenge veggimellom fra en scene.

Låter:


Drama Queens
Totem Pole
Gun vs. Knife
Flight Of The Finch
Young Girls
Thought It Over
The World Is Gonna Break Your Little Heart
Replacement Man
Hangers On
Besa Me Mucho
I Wanted It So
Second Coming
Indian Ink
Shenanigans
Love Is Black