Proteiner kan være viktigere enn du tror

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke likegyldig hvilke proteiner du spiser. Det er konklusjonen i en doktoravhandling forfattet av Oddrun Anita Gudbrandsen. Hun har funnet ut at fiskeproteiner kan redusere faren for diabetes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsker Oddrun Anita Gudbrandsen mener at fiskeproteiner kan være sunnere enn vi hittil har trodd. Gudbrandsen er ansatt ved Institutt for indremedisin ved Universitetet i Bergen (Foto: Øivind Midttun).Forsker Oddrun Anita Gudbrandsen mener at fiskeproteiner kan være sunnere enn vi hittil har trodd. Gudbrandsen er ansatt ved Institutt for indremedisin ved Universitetet i Bergen (Foto: Øivind Midttun).

I avhandlingen konkluderer Gudbrandsen med at det ikke bare er fett som kan ha effekt på fettforbrenningen og kolesterolnivået, men at både soyaprotein og et lakseprotein har gunstig innvirkning på kroppen:

- Våre studier viste at fiskeprotein, og altså ikke bare fiskeoljer, kan ha gunstig helseeffekt, sier Gudbrandsen til Neste Klikk.

- Det er gjort en del forskning fra før på soyaproteiner, og vi vet at de har en gunstig innvirkning på kolesterolinnholdet i kroppen. Det nye her er at vi fant ut at et protein fra laks hadde en lignende effekt som soya, det vil si at det senker kolesterolinnholdet i kroppen sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyt innhold av kolesterol kan forårsake diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer.

Samtidig med at hun testet fiskeproteiner, ble også effekten av melkeprotein (kasein) undersøkt. Der var effekten helt motsatt.

- Vi gjorde forsøk på rotter, der kosten bestod av 20 prosent kasein. Effekten kom utrolig fort, og allerede etter en uke så vi økt innhold av kolesterol hos disse dyrene. Andre proteiner hadde motsatt effekt, det vil si at de minsket kolesterolnivået.

- Vi har ikke undersøkt denne sammenhengen i forhold til en vanlig diett på mennesker, men det er sannsynlig at vi vil se de samme trekkene der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener at funnene på sikt bør få konsekvenser for kostholdsrådene som gis til folk:

- Kostholdsrådene sier bare at vi skal ha høyt inntak av protein, mens vi sier at det ikke er likegyldig hvilke proteiner du spiser. Vi har for eksempel funnet ut at dyrene som har fått fiskeprotein også har et høyere innhold av den sunne fettsyren omega 3.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke første gang


Tidligere har flere forskermiljøer, uavhengig av Gudbrandsens funn, hatt mistanke om at proteiner er viktige for forekomsten av hjerte- og karsykdommer.

Blant annet er det funnet at beta-kasein er en medvirkende årsak til hjerte- og karsykdommer. Det er også hevdet at diabetes type 1 er sjeldnere på Island enn i de andre nordiske landene.

- Lavere innhold av beta-casein i islandsk kumelk kan forklare hvorfor diabetes type 1 er mer sjelden på Island enn i Skandinavia, konkluderer Islands institutt for ernæringsforskning.

- Newzealandske forskere fant i januar i 2003 at det var en tydelig sammenheng mellom inntak av beta-casein og forekomsten av både diabetes type 1 og hjerte- karsykdom, skriver overlege ved Ullevål universitetssykehus, Øystein Eiring i en artikkel i Dagens Medisin.

I artikkelen refererer han videre til studier gjort av samfunnsmedisiner Murray Laugesen og professor Robert Elliott. De regnet ut hvor mye beta-casein hver innbygger i tyve industriland, deriblant Norge, har satt til livs de siste tiårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatene er ikke oppløftende:

1. Høyt inntak av beta-casein av typen A1 henger tydelig sammen med dødeligheten av hjerte- og karsykdom.

2. Tydelig sammenheng er det også mellom inntak av beta-casein og hvor mange barn under 14 år som får diabetes type 1.

3. Når en befolkning senker inntaket av beta-casein, skjer en tilsvarende nedgang i dødeligheten av hjerte-og karsykdom, og antallet nye tilfeller av diabetes type 1.