Universitetet i Bergen bruker ljåen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Universitetet i Bergen vurderer å kutte i studietilbudet. De vurderer også å kutte ut forskningsområder der de er svakest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen (Foto: UiB).Rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen (Foto: UiB).

Bakgrunnen for dette er at de har fått et budsjettkutt på 30 millioner for 2007.

Under sist møte diskuterte styret hvordan de kunne kutte kostnader slik at det rammer de svakeste gruppene, hvor det gjør minst skade:

- Flere forhold peker mot at det er miljøer på UiB som ikke holder mål, jeg tenker for eksempel på nedgang i eksterne midler og færre publikasjoner, sa styremedlem Gunnar Öquist under styremøtet, ifølge Universitetets nettavis På Høyden.

Ifølge På Høyden ble det også lagt vekt på at budsjettkuttet ikke burde gå ut over de beste forskningsmiljøene.

- Bredden må bevares på et nasjonalt nivå, men lokalt bør man kanskje ta grep og satse mer strategisk, selv om det måtte bety at de svake gruppene forsvinner ut bakveien, sa Öquist og pekte på at hvis styret samlet inn en ordentlig pott som de så kunne kanalisere til de sterkeste forskergruppene, så ville det også gi instituttstyrerne et verktøy for å premiere de som holder høy kvalitet, sa Öquist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste Klikk spurte rektor og styremedlem Sigmund Grønmo om han er enig med Gunnar Öquist synspunkter om at de bør kutte der de er svakest og styrke der de er gode?

- Vel, vi har sagt at vi i første omgang skal gjennomgå hele utdanningstilbudet vårt og se om det er mulig å forenkle og spare inn på det. Vi ønsker å frigjøre både tid og penger, men vi gjør det også som en følge av at vi har en evaluering av kvalitetsreformen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I første omgang skal vi se på utdanningen, og deretter skal vi se om det er mulig å gjennomgå forskningen på samme måten.

Ønsker å opprettholde bredden

Hvordan kan en opprettholde bredden ved slike kutt?

- Vi skal ha en bredde, men det betyr ikke at vi skal ha det samme tilbudet som nå. Vi skal fortsatt være et breddeuniversitet med et stort tilbud innenfor mange ulike disipliner. Det vi må se på, er om det er nødvendig å forbedre oss ytterligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Diskusjonen har oppstått som følge av at vi har fått et rammekutt på 30 millioner for 2007.

Kan bredden sikres på nasjonalt nivå gjennom samarbeid med andre universiteter?

- Vi er innstilt på å se på det. Vi skal ha et møte med de andre universitetene her i Bergen på fredag. Da kan det være aktuelt å ta opp denne problemstillingen.