Beholder teleskop etter storm av protester

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har omgjort beslutningen om å sende romteleskopet Hubble på skraphaugen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington (NTB-DPA-AFP): NASAs direktør Michael Griffin sa tirsdag at han planlegger en ny romferd for å reparere teleskopet, som går i bane rundt jordkloden.

Tidligere har romfartsorganisasjonen sagt at det ikke var aktuelt med nye reparasjoner, noe som ville bety at teleskopet ville blitt satt ut av drift senest i 2009, skriver NTB.

Beslutningen om å avvikle driften av Hubble har imidlertid ført til en storm av protester fra forskere og akademikere. Romteleskopet har i en årrekke tatt spektakulære bilder av stjernefødsler, galakser og andre objekter i verdensrommet, takket være sin posisjon utenfor jordas atmosfære.

Mange mener det ville vært et stort tap dersom muligheten for denne typen detaljerte observasjoner skulle forsvinne. Enkelte har hevdet at Hubble er det viktigste astronomiske instrumentet som er konstruert noensinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NASA tar sikte på å reparere det 16 år gamle romteleskopet, sannsynligvis i 2008. Ifølge Reuters satser NASA å holde teleskopet i drift i hvert fall frem til 2013.

Romferden fram til teleskopet er potensielt risikofylt, siden astronautene ikke vil kunne søke tilflukt i Den internasjonale romstasjonen (ISS) mens de befinner seg i Hubbles bane.


(Forsidefoto: Reuters)