Prøverørskoalaer vist fram i Australia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Australske forskere viste mandag fram tre prøverørs-kolaer. Koalaungene er et ledd i et kunstig insemineringsprogram som skal bevare den truede dyrearten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Villmarksarbeider Lindy Thomas sammen med koalaer og prøverørskoalaer i Currumbin Wildlife Sanctuary, Australia 30. oktober 2006. Foto: REUTERS/Greg White.Villmarksarbeider Lindy Thomas sammen med koalaer og prøverørskoalaer i Currumbin Wildlife Sanctuary, Australia 30. oktober 2006. Foto: REUTERS/Greg White.


Forskerne håper at insemineringsprogrammet kan være første steg på veien mot verdens første koala-sædbank, som vil gjøre det mulig for forskere å luke ut koalasykdommer.

12 koalaunger har blitt unnfanget gjennom prøverørsmetoden, forteller forskerne fra University of Queensland til nyhetsbyrået Reuters.

De benyttet en ny avlsteknikk hvor koalasperm blir blandet med en spesiell væske for å forlenge livet til sædcellene, forteller Steve Johnston, prosjektleder og biolog ved Universitetet i Queensland.

Ifølge Johnston ble åtte av de tolv prøverørskoalaene født etter kunstig inseminering av fersk koalasperm.

- Vårt neste skritt er å benytte oss av avkjølet koalasperm og deretter helt frossen sperm fra sædbanken.

Koalaene er ikke på listen over utrydningstruede dyrearter. Men den er på listen over dyrearter som er sårbare for å dø ut i de australske statene Queensland og New South Wales.

Ifølge Steve Johnston vil sædbanken for koalaer gjøre det mulig for forskerne å sjekke den genetiske bakgrunnen til hver enkelt koala, samt få plukket ut vanlige koalasykdommer som klamydia og parasittbakterier. I tillegg vil en slik sædbank kunne opprettholde det genetiske mangfoldet hos koalapopulasjonen, og på den måten hindre innavl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En koala klatrer i et tre i Cape Otway National Park, Australia. Foto: Wikipedia.En koala klatrer i et tre i Cape Otway National Park, Australia. Foto: Wikipedia.

- Vi vil ikke si at dette er den endelige løsningen for å bevare koalaene. Det er mer et redskap for å sikre genetisk variasjon og heve levestandarden til dyrene, sier Johnston.

På begynnelsen av forrige århundre stod koalane i fare for å bli totalt utryddet. Man regner med at så mange som mellom 2,5 og 3 millioner koalaer ble skutt for å kunne forsyne pels til Nord Amerika og Europa.

I dag anslår forskerne at det finnes opp mot 100.000 koalaer igjen i Australia. Disse er nå totalfredet.