FN-utsending: - Krigsutgifter ødelegger for aidskampen

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs og allierte lands enorme budsjetter for krigene i Irak og Afghanistan undergraver kampen mot hiv og aids, mener FNs spesialutsending Stephen Lewis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: REUTERS/J.P. Moczulski (CANADA) / Scanpix)(Foto: REUTERS/J.P. Moczulski (CANADA) / Scanpix)

Lilongwe (NTB-Reuters): - Det er en menneskelig katastrofe her. Den er langt viktigere enn krigen i Irak, krigen i Afghanistan og bekymringen for atomprogrammene i Iran og Nord-Korea, sier Lewis til nyhetsbyrået Reuters.

FN-utsendingen for hiv og aids er i disse dager i Malawi for å motta en pris for sitt arbeid for foreldreløse barn. Landet har over 900.000 foreldreløse barn, de fleste etterlatt av foreldre som er døde av aids. FNs barnefond UNICEF anslår at hver femte husholdning i Malawi tar vare på foreldreløse barn.

Lewis viser til tall fra den amerikanske kongressen hvor det fremgår at USA hver måned bruker 8 milliarder dollar (52 milliarder kroner) på krigen i Irak, samt 1,5 milliarder dollar (10 milliarder dollar) på Afghanistan.

- Ting som har med fred og sikkerhet å gjøre, må tas hånd om. Men når du har en pandemi som allerede har tatt 25 millioner liv og har rammet 40 millioner andre, må verden forstå at menneskelige prioriteringer ikke kan bli ofret fordi man er besatt av konflikt, sier Lewis.

Han kritiserer også de rike G8-landene for ikke å holde løftet om å fordoble hjelpen til Afrika innen 2010. På toppmøtet i Gleneagles i Skottland i fjor sto gjeldsslette og Afrika øverst på dagsordenen, og det ble lovet å øke bistanden til 25 milliarder dollar (164 milliarder kroner) i året. (©NTB)