Tyskland og Polen sliter med energi og penger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyskland og Polen strever med å rydde gamle og nye stridsspørsmål av veien. Men de to lands ledere gjør framskritt både på det energipolitiske området og i spørsmålet om erstatninger etter andre verde

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands statsminister Angela Merkel (t.v.) og hennes polske kollega Jaroslaw Kaczynski har mye å rydde opp i. Men de to var enige om at de gjorde en god begynnelse da Kaczynski mandag var på kort besøk i Berlin. (Foto: Arnd Wiegmann, SCANPIX/REUTERS)Tysklands statsminister Angela Merkel (t.v.) og hennes polske kollega Jaroslaw Kaczynski har mye å rydde opp i. Men de to var enige om at de gjorde en god begynnelse da Kaczynski mandag var på kort besøk i Berlin. (Foto: Arnd Wiegmann, SCANPIX/REUTERS)

Berlin (NTB-DPA-AFP): Tysklands statsminister Angela Merkel forsikret sin polske kollega Jaroslaw Kaczynski om at hvis gassforsyningene fra Russland til Polen settes i fare, vil tyskerne hjelpe Polen til å finne annen gass. Norsk nordsjøgass er blant de mest aktuelle alternativene, sa hun.

Merkel snakket om en «svært konstruktiv, svært åpen og svært ærlig» samtale med sin polske gjest. Det korte besøket i Berlin mandag var Kaczynskis første siden han tiltrådte som polsk regjeringssjef i juli i år.

Den tyske regjeringssjefen understreket at hennes regjering ikke vil støtte noe krav om erstatninger fra tyskere som ble fordrevet fra Polen etter andre verdenskrig eller fra deres etterkommere. Dette spørsmålet har forsuret forbindelsene mellom Warszawa og Berlin.

Jaroslaw Kaczynski, som er tvillingbror av Polens president Lech Kaczynski, sa seg glad for Merkels forsikring, men mente den ikke gikk langt nok. Polakkene kan ikke betrakte denne saken som ute av verden før de har fått en fastere garanti, framholdt han. (©NTB)