Svarte velgere mister troen på valgsystemet

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs store minoritet av svarte velgere har tradisjonelt flokket seg rundt demokratene. Men det er ikke lenger en vedtatt sannhet, noe som bekymrer demokratiske ledere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington (NTB): En fersk undersøkelse fra Pew Research Center viser at stadig flere svarte har mistet troen på det amerikanske valgsystemet. Det er en økning fra 15 til 29 prosent bare siden forrige valg i 2004, skriver The New York Times.

De svarte velgerne har også liten tillit til at deres stemme virkelig vil bety noe når opptellingen tar til. Tre ganger så mange svarte som hvite velgere (29 mot 8 prosent) er i tvil om hvor mye deres stemme er verdt.

- Denne oppfatningen av at valget er avgjort på forhånd av utro tjenere som bare er ute etter å rane til seg stemmer, er svært omfattende. Vi er nødt til å gå aktivt inn for å rette opp et feilaktig inntrykk, sier den demokratiske strategen Donna Brazile, som organiserte valgkampen for Al Gore i år 2000.

I Virginia fører demokraten Jim Webb en innbitt kamp for å hindre gjenvalg av republikaneren George Allen. Han har den senere tid besøkt en rekke kirker og pøst inn penger på reklameinnslag i svarte radiostasjoner.

I Missouri kjører demokratenes kandidat Claire McCaskill fram betydningen av stamcelleforskning i forbindelse med en skummel genetisk sykdom som for det meste rammer den svarte befolkningen. Håpet er at dette skal friste svarte velgere og hindre at Jim Talent blir gjenvalgt.

(©NTB)