- Tortur utbredt etter 11. september

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere amerikanske regjeringsrådgiveren Richard Clarke sier tortur i regi av amerikanske myndigheter er blitt utbredt etter terrorangrepene i 2001.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ottawa (NTB-AFP): Clark tok opp temaet under et foredrag i Ottawa i Canada tidligere denne uken, ifølge TV-kanalen CBC. Her framholdt han at amerikanske myndigheter en rekke ganger har sendt terrormistenkte fanger til land som Syria og Egypt, med avtale om at fangene skulle tortureres av disse landenes myndigheter.

Han la også vekt på at bruken av omstridte avhørsmetoder har skadet USAs anseelse, og at informasjon som framkommer under tortur, ofte er feilaktig. Som eksempel trakk han fram påstandene om at Saddam Husseins regime i Irak hadde forbindelser til al-Qaida, som stammer fra en person som kan ha blitt torturert under avhør.

- Jeg er sikker på at om jeg ble torturert, ville jeg kommet til samme konklusjon: At måten å stoppe torturen på, ville være å si hva enn de ønsker å høre. Og så ville jeg forsøke å forestille meg hva det er de ønsker, sa Clarke under foredraget til The Canadian Association for Security and Intelligence Studies.

Videre omtalte han tøffe avhørsmetoder som er godkjent av president George W. Bush, som «avskyelige».

Richard Clarke har tidligere fungert som rådgiver i antiterror-spørsmål for fire amerikanske presidenter, blant annet George W. Bush og hans forgjenger Bill Clinton.

(©NTB)