Bondevik: - Store psykiske spenninger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik opplevde store psykiske spenninger i lang tid før tilstanden kulminerte i en «depressiv reaksjon» og flere ukers fravær fra statsministerjobben i 1998.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjell Magne Bondevik snakket om den nye boken sin under et arrangement i regi av Bok i sentrum lørdag. Boken kommer ut til uken. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Kjell Magne Bondevik snakket om den nye boken sin under et arrangement i regi av Bok i sentrum lørdag. Boken kommer ut til uken. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Oslo (NTB): Bondevik lettet lørdag litt på sløret rundt sin murstein av en bok «Et liv i spenning». Han var en av hovedattraksjonene i det store bokteltet i Studenterlunden i Oslo, og flere hundre nysgjerrige hadde samlet seg foran scenen for å meske seg i noen saftige avsløringer fra det politiske Norge.

De kom nok ikke, ettersom forfatteren var seg veldig bevisst på at hovedlanseringen av den 723 sider lange boken skjer førstkommende tirsdag. Bondevik brukte derimot mye tid på å fortelle om sine første politiske år og de verdiene som har formet ham som politiker.

Men den tidligere statsministeren var desto mer tilbakeholden når det gjelder det siste tiårets historie, og gjemte «indrefiletene», om forholdet internt i sentrumsregjeringen og den senere samarbeidsregjeringen, til tirsdag. Heller ikke forholdet til Høyres Jan Petersen i tiden rundt Irak-krigens utbrudd eller maktdelingen med Valgerd Svarstad Haugland ville han kommentere.

Sin egen psykiske helse var han derimot langt mer åpen om.

- Bokens tittel henspiller på mange slags spenninger, mellom oppvekst i et indremisjonsmiljø og det urbane Oslo, spenninger knyttet til KrFs plass i sentrum, spenninger i internasjonale forhold og ikke minst personlige spenninger, sa Bondevik.

(©NTB)