Vil gjøre rusbrusfylla for dyr for unge briter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgiften på rusbrus må skrus drastisk opp for å dempe flatfyll blant britisk ungdom. Mange ungdommer risikerer å drikke seg syke om ikke i hjel, sier Storbritannias helseminister Patricia Hewitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

London (NTB): Hewitt ber finansminister Gordon Brown øke avgiftene på «alcopops», som britene kaller rusbrusen, i neste forslag til statsbudsjett. Hun mener slike drikkevarer må bli så dyre at barn og ungdom ikke har råd til dem, skrev London-avisen The Guardian fredag.

- Jeg ber Gordon Brown om å øke avgiftene på alkohol generelt og rusbrus spesielt når han legger fram sitt neste budsjettforslag. Mange tenåringer tyller i seg rusbrus, og dette har skapt en ungdomsfyll som er et virkelig problem, sier Hewitt ifølge avisen.

Statistikken viser at en tredel av britiske gutter og menn i alderen fra 16 til 24 drakk mer enn åtte såkalte alkoholenheter minst en dag i uken i 2004, mens en firedel av jentene drakk mer enn seks. Fagfolk anbefaler voksne å begrense seg til tre enheter eller mindre per dag.

Mer skremmende er det kanskje at 80 prosent av alle britiske dødsfall som registreres på fredags- og lørdagskvelden, har med alkohol å gjøre. I fjor ble det solgt rusbrus for 1,2 milliarder pund eller nesten 15 milliarder kroner i Storbritannia.

(©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ung brite tar seg en støyt på gata i Newcastle i det nordøstlige England. Storbritannias helseminister Patricia Hewitt krever nå et kraftig prishopp på alkohol generelt og rusbrus spesielt, for å få bukt med en stadig mer utbredt flatfyll blant britiske ungdommer. Hewitt har skrevet til finansminister Gordon Brown og bedt om at avgiftene skrus opp fra og med neste britiske statsbudsjett. Foto: Jeff J. Mitchell/SCANPIX/REUTERSEn ung brite tar seg en støyt på gata i Newcastle i det nordøstlige England. Storbritannias helseminister Patricia Hewitt krever nå et kraftig prishopp på alkohol generelt og rusbrus spesielt, for å få bukt med en stadig mer utbredt flatfyll blant britiske ungdommer. Hewitt har skrevet til finansminister Gordon Brown og bedt om at avgiftene skrus opp fra og med neste britiske statsbudsjett. Foto: Jeff J. Mitchell/SCANPIX/REUTERS