120.000 elever for et skuddsikkert Nepal

Artikkelen fortsetter under annonsen

Operasjon Dagsverk går i år til Redd Barnas prosjekt "Skuddsikker skole" i Nepal. Men vet folk dette? Marte (14) og Petter (13) undersøkte saken for Neste Klikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg heter Marte og går i 9. klasse ved Haugjordet ungdomsskole. I dag tjener jeg penger for Operasjon Dagsverk ved å jobbe for Neste Klikk.

- Jeg syns det er veldig bra at pengene går til Nepal og skolegangen der. Bare annethvert barn i verden har mulighet til skole, og i Nepal har hver tredje lærer like lite utdanning som barna selv. Jeg syns det er utrolig bra at bare én dags jobbing og én dags lønn, kan gå til fire år med skole for et annet barn.

Jeg har spurt fem på gata om hva de vet om Operasjon Dagsverk

Kim:


- Jeg vet at det er skoler som gjør en greie for en sak. Det er positivt i hvertfall.

Jørn:


- Jeg var leder i Operasjon Dagsverk i 1985. Jeg vet ikke hva det går til i år, men jeg vet bakgrunnen for Operasjon Dagsverk.

Marianne:


- Jeg var tolk på OD for noen år siden. Da gikk det til Frelsesarmeens prosjekter.
- Jeg er ikke sikker på hva det går til i år, men jeg vet at elevene jobber for ungdommer som trenger det. Det er veldig bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Per og Boye:


- Det er noe skolene har en gang i året, som går til en sak, sier Per.
Boye: - Ja, så har de noen ganger konkurranse mellom skolene om hvem som får inn mest.



Hva går pengene til i år?


Jeg heter Petter, er 13 år, og går i 8. klasse ved Engebråten skole. Jeg vil fortelle om årets Operasjon Dagsverk, hvor pengene går til Nepal.


Under Operasjon Dagsverk den 26. oktober jobber ca 120.000 norske elever inn nesten 30 millioner norske kroner til ungdommer i andre land. Dette er en unik prestasjon som det står stor respekt av.

Pengene går til ungdomsrettigheter og oppretting av skolebygg og utdanning for lærere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuddsikker skole i Nepal


Selv om situasjonen er kritisk i Nepal med borgerkrig og mildt sagt, sterk fattigdom, har ungdommen ikke gitt opp noe som helst frivillig.

I samarbeid med Redd Barna har ungdommen opprettet over 5.000 ungdomsklubber over hele Nepal. Dette er ikke vanlige fritidsklubber med biljard, disco og en kiosk eller kantine, men steder der ungdom samles for og diskutere situasjoner vi aldri kunne tenke oss i Norge, slik som lærere som slår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OD jobber for å opprette og følge opp slike klubber. En organisasjon som heter Tuki jobber med dette. De jobber også med et alternativt gratis kurs for barn som ikke får en god skolegang eller ingen, fordi de for eksempel blir overfalt eller diskriminert på skolen.

Et stort problem i Nepal er at barna ofte slutter på skolen fordi de blir trakassert av lærerne. OD jobber med et prosjekt som skal hjelpe lærere slik at de ikke slår barna og blir bedre faglig.

Regjeringen og maoistene (en opprørsgruppe i Nepal) slåss og skyter rundt dem hver dag og bruker skolene som våpenlagre.

Barn som har mistet en eller begge foreldrene, drar ofte inn til storbyene for og tjene penger som hushjelp eller slikt arbeid. Dette viser seg å ikke være noe særlig bedre. Barn som gjør dette blir ofte seksuelt misbrukt og utsatt for vold. CWISH er en organisasjon som jobber for å hjelpe slike barn. OD støtter CWISH.

Hvis to norske ungdommer jobber på OD dagen, vil et nepalesisk barn få mulighet til fire til fem års skolegang. Ettersom 120.000 nordmenn jobber på OD-dagen, får 60.000 nepalesiske barn den muligheten.