Meny

Filmklikk: Barnearbeid i Hollywood

Forrige uke ble pjokken fra «Den sjette sansen» dømt for fyllekjøring og besittelse av narkotika, men frykt ei; Nye forsyninger med uskyldige, søte smårollinger er på vei til en kino nær deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: SF NorgeFoto: SF Norge

Det er syv år siden Haley Joel Osment ble storstjerne og Oscar-nominert etter å ha sett døde folk i «Den sjette sansen». Han var da 11 år og allerede en erfaren skuespiller med et titalls filmer og ditto tv-serier på merittlista.

I sommer vraket 18-åringen bilen, ble tiltalt for fyllekjøring og besittelse av marihuana, og forrige uke ble han idømt 60 timers rehabilitering, tre måneder med Anonyme alkoholiker-møter og 1500 dollar i bot.

Det er sånt som skjer. Stadig vekk.

For selv om Hollywood har forsøkt å bli mer ansvarlige overfor den kontinuerlige gjennomstrømmingen av mindreårige talenter, er det vanskelig å unngå at de går på en smell, ikke minst når de ikke lenger er nusselige og etterspurt.

Unger tror gjerne de er verdens midtpunkt uansett, og når de i tillegg til overdreven beundring fra foreldre og besteforeldre omgis av skrikende fans, stotrende journalister og generelt jetsetliv skal det noe til å takle det hele. Både mens det står på som verst, og når blitsregnet løyer.

Plaget Polley

Foto: Oro Film ASFoto: Oro Film AS

Neste helg er det norgespremiere på Terry Gilliams nye film «Tideland», der den nå 12-årige Jodelle Ferland topper plakaten. Hun ble tildelt sin første hovedrolle i «Mermaid» da hun var fire og er for tiden hot i Hollywood med minst fire andre filmer under produksjon.

Om hun takler peset, vil tiden vise.

En som har klart seg er Sarah Polley («My Life Without Me», «The Sweet Hereafter»), som var ni år da hun spilte i en annen Terry Gilliam-film, nemlig «Baron Münchausens eventyr».

- Jeg hatet det! Kanoner gikk av rundt ørene mine, og jeg er fortsatt temmelig skuddredd. Jeg jobbet inntil 14 timer om dagen, og var langt hjemmefra, sa Polley da jeg intervjuet henne i fjor sommer.

Hun fortalte videre at hun hadde advart Gilliam i forbindelse med Ferlans rolle i «Tideland».

- Terry er aldeles ingen versting, og vi har et fint forhold i dag, men det er ikke alltid han tenker gjennom hvordan barn kan oppleve en filminnspilling.

12-åring i voldtektsscene

Man kan også spørre seg hvordan Dakota Fanning («Man on Fire», «War of the Worlds») opplevde innspillingen av en voldtektsscene, eller sekvensen der hun skulle late som om hun onanerte sammen med andre, i sin kommende film «Houndog».

Kommentatorer har spekulert i om teamet rundt 12-åringen har presset henne til den «utfordrende» rollen i håp om en Oscar-statuett:

- Fanning's mother and agent are anxious to push the 12-year-old's career to the next level through the careful selection of the type of completely non-exploitative, child-rape-related roles that tend to get the Academy's attention., heter det sarkastisk på for eksempel sladresiden www.defamer.com.

«A Minor Consideration»

Paul Petersen er også irritert på teamet rundt Fanning. Du har kanskje ikke hørt om Paul Petersen, men han var barnestjerne i «The Donna Reed Show» på 60-tallet. Han taklet fallet fra berømmelse heller dårlig og havnet utpå med alkohol og narkotika.

Nå er han blitt godt voksen, og i 1990 startet han stiftelsen «A Minor Consideration», som blant annet yter juridisk og psykologisk støtte til barn i underholdningsbransjen, sprer informasjon og jobber for å motvirke potensielt skadelig utnytting.

Han har nok å ta tak i for Hollywood er proppet med historier om barnestjerner på ville veier. Historier om alkoholisme, narkotika, spiseforstyrrelser, depresjoner, vold og selvmord.

Et av de mest kjente eksemplene er Drew Barrymore. Hun filmdebuterte som fireåring, fikk sitt store gjennombrudd som syvåring med «E.T», tok sin første drink da hun var ni, røyket marihuana da hun var 11 og tok kokain da hun var 12.

Men Drew kom seg på beina og ga etter hvert ut selvbiografien «Little Girl Lost» om årene med alkohol, dop og selvmordsforsøk. Boka ble skrevet da hun var 14.

Barnestjerner slår tilbake

Foto: Warner Bros. PicturesFoto: Warner Bros. Pictures

To andre unge, skakkjørte stjerner fra 80-tallet var «The Coreys», det vil si Corey Feldman og Corey Haim, begge best kjent fra filmen «The Lost Boys» (1987).

Feldman fikk innvilget «skilsmisse» fra sine foreldre da han var 15, sleit med kokain gjennom 80-tallet og ble tatt med heroin i 1990. Haim havnet også utpå så det sang, men begge hevder nå å være rusfrie.

For ikke lenge siden ble det klart at de to skal opptre sammen igjen, og spille seg selv i den kvasidokumentariske komiserien «The Coreys: Return of the Lost Boys», der vi antar at vitser om det å være avdanket barnestjerne vil stå sentralt.

Foto: Paramount PicturesFoto: Paramount Pictures

Corey Haim hadde for øvrig - i likhet med drøyt to dusin andre tidligere barnestjerner - en liten opptreden i komedien «

Dickie Roberts: Former Child Star

» (2003). Der spilte David Spade en (du gjettet det?) tidligere barnestjerne som i voksen alder jobber som bilvasker.

Så ille har det ennå ikke gått for narkodømte Haley Joel Osment, men karrieren er ikke akkurat på vei oppover. For tiden har han kun én, ikke spesielt profilert film på trappene, nemlig sportsdramaet «Home of the Giants».

Lillesøstra til Dakota Fanning derimot, Elle Fanning er enn så lenge et hett navn i Hollywood. Hun har for øyeblikket et halvt dusin filmer på trappene - det vil si dobbelt så mange som storesøster - og fra og med 17. november kan du se henne spille dattra til Brad Pitt i «Babel».

Elle ble for øvrig født mens Haley spilte inn «Den sjette sansen» i 1998…

Ukas nettsted:

«What Ever Happened To?»

Foto: Warner Bros. PicturesFoto: Warner Bros. Pictures

Denne nettsiden forsøker å holde seg og deg oppdatert på hva folk som Ralph Macchio («Karate Kid»), Anthony Michael Hall («The Breakfast Club»), eller for eksempel de to skumle tvillingjentene fra «Ondskapens hotell» bedriver dagene med for tiden.

Siden begrenser seg ikke bare til barnestjerner eller filmfolk, men oppsporer også sportsutøvere, politikere, musikere og andre som en gang i tiden var kjent, men som man ikke har hørt stort fra i det siste.

(PS: Tvillingene fra «Ondskapens hotell» het i virkeligheten Lisa og Louise Burns. Dette var deres første og eneste filmroller, og de utdannet seg innen henholdsvis litteratur og mikrobiologi. Guttungen i filmen, Danny Lloyd, underviser i biologi et eller annet sted i Midtvesten.)

Ukas trailer:

«Little Children»

Foto: SF NorgeFoto: SF Norge

Dette ble ukas trailer dels fordi det er unger med, dels fordi jeg er spent på hva regissør Todd Fields vil prestere etter at han imponerte stort med sin forrige film «In the Bedroom» for seks år siden og dels fordi selve traileren har en svært så foruroligende og stilig stemning.

Det skader jo heller ikke at både Kate Winslet og Jennifer Connelly er med.

Filmen er en thriller om småbarnsfamilier i suburbia som får sin idyll truet av ulike drifter og tildragelser. Noen stikkord er utroskap, mord, pedofili, lemlestelse, biseksualitet, internettporno, med mer. Norgespremieren er satt til 19. januar.

Tips og spørsmål om det meste fra filmens verden kan som vanlig sendes til ingvald@startsiden.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta00:35 MC-fører alvorlig skadd i ulykke ved Larvik23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21 Dansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01 EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44 Bilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42 Hurtigruteskip fikk motorstans12:39 OUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39 Svenskene stadig mer positive til OL12:07 Vestlig taushet etter Mursis død12:06 FN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54 Forsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51 – Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40 Drastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 – Utfordringene er store og det går for sakte05:50 Dette skjer i dag05:33 24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30 Dette skjedde i natt05:12 Australia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26 Minst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17 Mexico har styrket grensekontrollen sørover04:12 – Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35 Mann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51 Frankrike slet seg til kvartfinale02:48 Donald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29 Frp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53 Tysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42 Kristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme00:50 Bolig i Nesbyen overtent – beboere hoppet ut av vinduene00:30 Venstre avviser samarbeid med bompengelisten i Oslo23:30 Netanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan22:57 Messi og Argentina videre i Copa America22:33 Flammende feiring hele sankthanshelgen22:18 Fra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15 Houthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia
Siste nytt
01:29NorgeFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta00:35NorgeMC-fører alvorlig skadd i ulykke ved Larvik23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21VerdenDansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01Helse og livsstilEU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44MotorBilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42NorgeHurtigruteskip fikk motorstans12:39NorgeOUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39SportSvenskene stadig mer positive til OL12:07VerdenVestlig taushet etter Mursis død12:06VerdenFN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54PengerForsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51Penger– Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40VerdenDrastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00Norge– Utfordringene er store og det går for sakte05:50NorgeDette skjer i dag05:33Norge24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenAustralia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26VerdenMinst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17VerdenMexico har styrket grensekontrollen sørover04:12Motor– Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35NorgeMann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51SportFrankrike slet seg til kvartfinale02:48VerdenDonald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29PolitikkFrp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53VerdenTysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42NorgeKristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme00:50NorgeBolig i Nesbyen overtent – beboere hoppet ut av vinduene00:30NorgeVenstre avviser samarbeid med bompengelisten i Oslo23:30VerdenNetanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan22:57SportMessi og Argentina videre i Copa America22:33NorgeFlammende feiring hele sankthanshelgen22:18SportFra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15VerdenHouthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus