Å falle ned i et bunnløst hull

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva ville skjedd dersom du falt ned i et hull som går tvers gjennom jorda?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg slutter aldri å forundre meg over hva enkelte får seg til å lure på. I dag lurer for eksempel Terje på dette:

«Hva hadde skjedd hvis jeg falt ned i et bunnløst hull? Hvis dette hullet også gikk midt gjennom sentrum av jorda, ville jeg da, etter å ha falt en tid, pendle fram og tilbake for til slutt å bli liggende svevende midt i jordas sentrum?»

Dette er et typisk spørsmål for Bjørn H. Samset, tenkte jeg. Han er en gjenganger i denne spalten, og går det som jeg vil, kommer vi til å høre mer fra den kanten fremover. Samset jobber ved Fysisk Institutt ved Universitetet i Oslo.

- Det stemmer. Hvis vi først tenker på jorda som en helt jevn, rolig kule med en tunnel gjennom midten, så er det akkurat dette som vil skje. Tyngdekraften vil trekke deg nedover, men etter hvert som du faller inn mot jordas sentrum vil den bli svakere og svakere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Akkurat i midten er du vektløs, siden alle deler av jorda da trekker like hardt på deg (utover), men du har høy fart, så du vil fare videre og ut mot andre siden. Akkurat ved utgangen (omtrent i Kina et sted) vil du stoppe - og med mindre du tar tak i kanten vil du så falle ned og tilbake til Norge igjen.

- Men: Det hele blir litt mer spennende av at jorda roterer. (Og såklart av at det er ganske så varmt og flytende til tider innover i planeten, men la oss glemme det for nå.)

- Rotasjonen gjør at du ikke vil falle helt rett ned i hullet. Tenk på dette: Her på overflaten dras vi rundt og rundt med en viss ganske høy fart, selv om vi heldigvis ikke merker det til daglig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det tar 24 timer å komme helt rundt. Nært sentrum av jorda går det også rundt på 24 timer, men det er mye kortere vei å gå slik at rotasjonen går saktere. Dette gjør at når du hopper ned i hullet, så vil hullet rundt deg rotere saktere etter hvert som du kommer nærmere midten. Du, derimot, har fortsatt samme fart sideveis som når du hoppet, og vil etter hvert gli inn i veggen. Her bremses du av friksjonen, og etter hvert mister du mye fart. (Det er antakeligvis også noe ubehagelig.)

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dermed kommer du ikke helt frem til Kina, men stopper et stykke under overflaten. Det samme skjer tilbake mot Norge, og så videre og så videre, helt til du har mistet all fart og blir liggende - vektløs - i midten av jorda. Så er det bare å håpe at det kommer en nordmann eller kineser med fiskestang og et veldig lang snøre som kan dra deg opp.


Ps. Om du lurer på hvor du faktisk havner om du graver deg rett ned gjennom jorda, kan du lese denne artikkelen her.