Aung San Suu Kyi i husarrest i elleve år

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi har tirsdag sittet i til sammen elleve år i husarrest i hjemlandet og militærdiktaturet Burma.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi har sittet i husarrest i Burma i elleve år. (Foto: REUTERS/Patrick de Noirmont)Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi har sittet i husarrest i Burma i elleve år. (Foto: REUTERS/Patrick de Noirmont)

Oslo/Rangoon (NTB): Den norske Burmakomité ønsker i forbindelse med FN-dagen å markere at den burmesiske demokratiforkjemperen fortsatt sitter i husarrest. I 1990 vant partiet hennes en overveldende seier i landets første frie valg, men hun har aldri fått mulighet til å danne regjering.

- På FN-dagen er det på sin plass å minne om det internasjonale samfunnets ansvar for å endre situasjonen i Burma. Norge har en viktig rolle å spille. Den norske Burmakomité oppfordrer norske myndigheter til å arbeide for at FNs sikkerhetsråd vedtar en resolusjon som iverksetter demokratifremmende tiltak i Burma, sier informasjonsansvarlig Åse Sand i en pressemelding.

I forrige uke ble det kjent at en annen politisk fange, Thet Wing Aung, var funnet død i fengselet der han hadde sittet de sju siste årene. Slektninger og venner sier at den 34 år gamle studentlederen led av malaria og at han hadde blitt torturert.

I Burma har det de tre siste ukene pågått en underskriftskampanje for å få løslatt politiske fanger. Over 530.000 mennesker har skrevet under på oppropet som krever at myndighetene innleder samtaler med opposisjonen angående løslatelse av samvittighetsfanger. Ifølge FN er det rundt 1.100 samvittighetsfanger i landet.

Kampanjen startet 2. oktober etter at seks demokratiforkjempere ble arrestert. Oppropet er et sjeldent uttrykk for folkelig motstand i et land hvor de militære myndighetene slår hardt ned på offentlige demonstrasjoner og kritiske røster. (©NTB)