Følelsesladet og tøff countryrock

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chris Knights «Enough Rope» er det beste countryalbumet jeg har hørt på lang tid. Flotte tekster og utrolig mange bra låter. Liker du gammel Steve Earle og John Mellencamp er dette et album for deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chris Knights fjerde album «Enough Rope» er en aldri så liten sensasjon. Mange suverene låter, eller kanskje bedre små noveller, som først og fremst sender tankene til Steve Earles «Guitar Town» og «Copperhead Road» og John Cougar Mellencamps «Scarecrow». Tre klassiske country-rock skiver fra 80-tallet. Men John Prine, Creedence Clearwater Revival, George Thorogood, John Hiatt og en ilter Springsteen er også gode referanser.

De fleste tekstene på «Enough Rope» er svarte i kantene. Noe den fantastiske tittellåta er et godt eksempel på.

I got dreams that will come true
And I got some that won't
Most of the time I just walk the line
Wherever it goes
'Cause you can't hang yourself
If you ain't got enough rope

Men selv om utgangspunktet oftest er mørkt og traurig, finnes det likevel et lite lysglimt i enden av tunnelen for de fleste av Knights figurer. Men enkelte ganger er det svartere enn sort. Som for eksempel i mektige «Dirt» der raseriet ligger tjukt utenpå låta. Et raseri som rettes mot «fremskrittsvennlige» politikere som ved hjelp av store ord og digre kalkulatorer raserer bygdesamfunn etter bygdesamfunn.

I hear those big Cats growl
Where the quail gonna fly to
Where will the rabits run now
I watch them tear it all to hell
What used to be my church
Tearing up my Grandpa's land
Treating my Grandpa's land like dirt

Låter som «Cry Lonely», «Saved By Love» og «To Close To Home» er klassiske countrylåter med sentimentale, men troverdige og realistiske tekster. Særlig sistnevnte er en sår sang som beskriver et komplisert kjærlighetsforhold. På «River Road», «Up From The Hill» og «To Get Back Home» skrus volumet med hell opp flere hakk. Tre tøffe rockere godt forankret i tradisjonell blues og country. På førstnevnte refereres det sågar til George Thorogoods legendariske «Bad To The Bone». Eller mer korrekt «Bbbbbad To The Bone». Snadder.

Likevel er det nok de vemodige og vaklevorne låtene «Rural Route» og «Old Man» som griper meg mest. Mye takket være de fine og rørende (yep) tekstene, men også fordi begge sjangler av gårde på sjarmerende vis som to skadeskutte bikkjer. Også «William's Son» er en gripende sang om et skadeskutt individ som på grunn av en traumatiske barndom knapt klarer å holde seg på bena.

Skal du kjøpe 10 album i år bør «Enough Rope» være en av dem. Mer er det ikke å si om den saken.

Låter

Jack Blue
Cry Lonely
Saved By Love
River Road
Rural Route
Dirt
Up From The Hill
Bridle On A Bull
Old Man
William's Son
Too Close To Home
To Get back Home
Enough Rope

Chris Knights hjemmeside