Slik festes teflon til stekepannen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis ingenting fester seg til teflon, hvordan fester man teflon til stekepannen da?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Frida hadde følgende spørsmål:

«Hvis ingenting fester seg til teflon, hvordan fester de da teflon til stekepanner? Dobbelsidig tape? Superlim ? Utenomjordiske krefter?»

Vår ivrige spørsmålsstiller Dan-Elias lurte forresten på det samme.

Kilde: http://flickr.com/photos/elpablo/44285987/Kilde: http://flickr.com/photos/elpablo/44285987/

Teflon er ikke noen ny oppfinnelse, i motsetning til hva mange tror. Teflon er handelsnavnet på det som kalles polytetrafluoreten (forkortet PTFE), som er en type plast som ble oppfunnet allerede i 1938 av firmaet DuPont.

Teflon og Gore-Tex er faktisk det samme. Gore-Tex er nemlig et annet handelsnavn på polytetrafluoreten. Det finnes en rekke firmaer som fremstiller og markedsfører PTFE under ulike handelsnavn, som Heydeflon, Ekafluvin, Fluon, Algoflon og Polyflon.

Det er ikke tilfeldig at teflon brukes i stekepanner, for stoffet har nemlig en rekke helt spesielle egenskaper som gjør det velegnet til dette formålet:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Det er lite reaktivt, og påvirkes i liten grad av for eksempel syrer, baser, alkoholer og oljer.
  • Har lav friksjon (er glatt). Teflon mot teflon blir som is mot is.
  • Har høy overflatespenning, noe som gjør at nesten ingenting fester seg til overflaten.
  • Tåler temperaturer på mellom - 200 °C og 260 °C. Ved høyere temperaturer enn dette avgis giftige gasser.

Så, hvis ingenting fester seg til teflon, hvordan fester man teflon til stekepannen da?

Det er faktisk et godt spørsmål, for det krever en spesiell teknikk for å å det til. I utgangspunktet vil ikke teflon feste seg til en metallflate, og nettopp derfor krever det at en gjør litt ekstra. Stekepannen bearbeides som oftest, slik at det danner seg små ujevnheter i flaten, og det er disse ujenvhetene som er noe av nøkkelen til at teflonen fester seg.

Deretter legges det flere lag. Først legges det på et lag som fester seg til stekepannen. Dette laget kalles en primer, og er en form for lim. Deretter legges det på enda et lag, som er et beskyttelseslag. Til slutt påføres overflatelaget. Det ytterste laget består da av «ordentlig», glatt PTFE, men gjerne tilsatt mikroskopiske korn av et keramisk materiale som gjør overflaten hardere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om hvordan det gjøres.

Kilder:


Wikipedia
Teflon.com

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost. Send gjerne med et bilde som jeg kan ta med i artikkelen.