Meny

Shooting Dogs

Verken lidelsene eller bestialitetene under folkemordet i Rwanda er det mulig å ta fullt og helt inn over seg for en privilegert nordmann. Feighet og frykt har vi derimot et visst håp om å skjønne oss

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se for deg en leken, søt og myk kattunge utenfor vinduet ditt. Så kommer det noen du kjenner. En nabo. En venn. Han griper dyret over ryggen og skjærer potene av det med en rusten lommekniv. Så lar han pus ligge i søla for å blø i hjel.

Foto: ArthausFoto: Arthaus

Er det ubehagelig å tenke på? Er det ufint av meg i det hele tatt å beskrive noe så grusomt?

Men tenk deg da at kattungen ikke er en kattunge, men et spedbarn. Ditt eget. Eller kanskje en niese. En lillebror. Tenk deg flere spedbarn, skolebarn, ungdommer, voksne, gamle. Hugget ned med machetekniver.

Se for deg hauger av lik som råtner i gata der du bor. Som blir gnaget på av hunder. Rundt om ligger tusenvis. Hundretusenvis.

Døde afrikanere

Det er en vanskelig situasjon å leve seg inn i. Jeg vil tro uoverkommelig for de fleste nordmenn. Men det er ikke noe jeg bare finner på for å plage deg. Det skjedde. I din levetid. Men det skjedde i Afrika.

En krigskorrespondent for BBC i «Shooting Dogs» beskriver det med en grusom observasjon hun så vidt tør innrømme for seg selv:

- I Bosnia klarte jeg å forestille meg at enhver død, hvit kvinne kunne ha vært min egen mor. Her blir de bare «døde afrikanere».

Folk flest i vesten brydde seg ikke stort om det som skjedde i Rwanda. FN-styrkene som befant seg midt i det hele grep ikke inn. FNs ledelse ville ikke definere det som «folkemord», for da ville de vært forpliktet til å gjøre noe. I stedet kalte de det noe mindre forpliktende, evakuerte alle vestlige borgere og rømte sammen med dem. De døde som verdenssamfunnet lot ligge igjen og råtne var afrikanere.

Folkemordet i Rwanda våren og sommeren 1994 er kun ett kapittel i bestialitetens lange historie. Et av de verre. Over 800.000 tutsier og moderate hutuer ble drept. Mange av dem ble drept av folk de kjente. Over radioen ble vanlige borgere oppfordret til å drepe sine naboer. Nektet du, risikerte du selv å bli slaktet. På grusomste vis. Hva ville du gjort?

Gjennom vestlige øyne

Foto: ArthausFoto: Arthaus

Enkelte vil kanskje kritisere «Shooting Dogs» for at den velger å la oss oppleve dette gjennom vestlige øyne, i stedet for å gjøre rwanderne selv til hovedpersoner. Filmen følger de historiske hendelsene fra ståstedet til den britiske læreren Joe Connor (Hugh Dancy) og - i noe mindre grad - gjennom den katolske presten Christopher (John Hurt).

«Hotel Rwanda», som tok for seg de samme hendelsene, plasserte i det minste en lokal helt i sentrum, selv om det var en rik og privilegert hotelleier av en helt.

Men «Shooting Dogs» er ikke en film om heltedåd. Målet kan hellige midlet, og et av målene med en slik film må være å forsøke å skape en form for forståelse og psykologisk innsikt. Filmen retter seg primært mot et vestlig publikum, og det skal som sagt mye til for de som har levd overprivilegerte, trygge liv å sette seg inn i hvor ekstremt livet kan være og er for så mange andre. Ikke minst på det afrikanske kontinent.

Foto: ArthausFoto: Arthaus

Det vi derimot muligens kan ta inn over oss, er følelsen av avmakt, frykt og feighet i møte med det ekstreme. Hva ville du gjort? Hva gjør du i dag? Hvem og hvor mange er du villig til å la dø for at du selv skal leve? Det er den slags problemstillinger Joe og Christopher baler med, når skolen de jobber ved blir midlertidig flyktningmottak for et par tusen mennesker, og valg må tas.

De fleste karakterene i filmen er oppdiktet, men begivenhetene i store trekk og skolen - Ecole Technique Officielle - er ekte nok. Den huset virkelig flyktninger i 1994. Rundt 2.500 av dem, det vil si de aller fleste, ble slaktet av opprørerne da FN rømte med halen mellom beina.

Enkelte av de overlevende fra nettopp denne «episoden» har jobbet på filmen, og i rulleteksten får vi se hvem de er og hvem de mistet under massakrene. De fleste smiler på stillbildene, som antagelig er tatt under innspillingen. Det understreker de absurde kontrastene mellom en vestlig filmproduksjon og hva disse menneskene har opplevd.

Åpner for identifisering

Filmskaperne har valgt et fokus og en fortellerform som likner mye på «Hotel Rwanda». Det brukes lite tid på den historiske bakgrunnen som til slutt skulle eskalerte i massakrene. Det fortelles for eksempel ikke om hvordan belgiernes kolonistyre registrerte folk etter etnisk tilhørlighet og splittet den til da relativt fredelige sameksistensen mellom den hutuiske majoriteten og den tutsiske minoriteten i landet.

Foto: ArthausFoto: Arthaus

I stedet slippes vi rett inn i hendelsene, like før volden eksploderer. I likhet med «Hotel Rwanda» plasserer også «Shooting Dogs» seg sammen med noen som forsøker å berge så mange de kan, ved å slippe dem inn i en skjørt friområde der opprørene ikke tør angripe. De to filmene har dessuten den likheten at de begge fokuserer mye på FNs svik.

Filmen kan tape en del oppmerksomhet på å komme etter «Hotel Rwanda», men den bør ikke gjøre det. Der «Shooting Dogs» skiller seg fra «Hotel Rwanda» på en positiv måte, er spesielt mot slutten der Connors og Christophers mot presses til sitt ytterste. De må velge konkret mellom sin trygghet, eller andres liv. Det er her, i dette valget med en viss grad av identifisering, vi har en sjanse til å ta noe viktig inn over oss. Noe vi har en sjanse til å forstå.

Regien til Michael Caton-Jones («Sjakalen», «This Boy's Life») er ganske så stødig, direkte og ujålete. Det passer godt. Skuespillerprestasjonene - ikke bare Dancys og Hurts, men også mange andre, spesielt Claire-Hope «Marie» Ashiteys - er intense og nyanserte. De løfter filmen fra å være enn en skildring av historiske hendelser, til å bli et psykologisk og menneskelig relevant drama.

Det er drøyt 12 år siden verden sviktet Rwanda, men det betyr ikke at filmen og tematikken er uaktuell. Sviket er konstant, og rundt om i verden finnes det til en hver tid millioner av mennesker som millioner av andre velger å ikke hjelpe. Det er et valg vi passivt tar hver eneste dag. «Shooting Dogs» vil ikke endre stort på det, men den er et hederlig forsøk.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstres stortingsgruppe innkalt til hastemøte10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 – Må være lov å stille spørsmål om penger som kommer fra statskassen19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lovproblemer i kø for Netanyahu16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny rapport: Kina kan overrumple USA militært i løpet av timer15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy
Siste nytt
13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstres stortingsgruppe innkalt til hastemøte10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46Penger– Må være lov å stille spørsmål om penger som kommer fra statskassen19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLovproblemer i kø for Netanyahu16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy rapport: Kina kan overrumple USA militært i løpet av timer15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus