Bitter strid overskygger ungarsk 50-årsminne

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bitter innenrikspolitisk strid truer med å overskygge markeringen av 50-årsminnet for oppstanden mot Sovjetunionens jerngrep om Ungarn. Demonstranter krever at statsminister Ferenc Gyurcsany må gå av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarsk opprørspoliti blokkerer en gate utenfor nasjonalforsamlingen i Budapest tidlig mandag morgen. (Foto: Pawel Kopczynski, SCANPIX/REUTERS)Ungarsk opprørspoliti blokkerer en gate utenfor nasjonalforsamlingen i Budapest tidlig mandag morgen. (Foto: Pawel Kopczynski, SCANPIX/REUTERS)

Budapest (NTB-DPA-AFP): Store politistyrker jagde tidlig mandag morgen vekk demonstranter som hadde samlet seg på en plass utenfor nasjonalforsamlingen i hovedstaden Budapest. Dette skjedde i strid med et løfte fra før helgen om at demonstrantene ville få bli.

- Demonstrantene overholdt ikke sin del av avtalen, og hindret bombeeksperter i å gjennomsøke plassen. Derfor ga politisjefen ordre om at demonstrantene skulle fjernes, het det i en kunngjøring på Budapest-politiets nettsider.

Mellom plassen og nasjonalforsamlingen var det reist et tre meter høyt gjerde, som skulle skille demonstrantene fra de offisielle gjestene som var ventet til markeringen av 50-årsdagen for oppstanden i 1956. Blant gjestene er kong Harald og 19 andre statssjefer.

Ungarns nåværende regjeringssjef Ferenc Gyurcsany ble født fem år etter oppstanden, men var på 1980-tallet leder for kommunistpartiets ungdom. Tidligere i høst brøt det ut store protester mot ham, etter at et lydbånd der han innrømmet politiske løgner lekket ut. (©NTB)