Hvem fant opp lutefisk?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem i all verden var det som fant på å lage lutefisk?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eirik hater tydeligvis lutefisk, men det forhindrer ham ikke fra å lure på følgende:

«Jeg har lurt på en sak lenge: Hvem laget den første lutefisken? For i utgangspunktet virker det litt rart å legge en i utgangspunktet god fisk i lut. Lut er jo som kjent svært giftig. For fisken blir jo til slutt så giftig at den må ligge i vann i flere dager og skylles før noen kan tenke på å spise den! Dette var vel som en risikosport å regne (?!), og spør du meg var jo ikke resultatet noe å hoppe i taket for heller.»

Foto: Scanpix.Foto: Scanpix.

Alle fornuftige mennesker liker lutefisk. Sånn er det bare. Lutefisk er godt. Lutefisk er toppers. Lutefisk er tjo & hei.

Lutefisk lages fra tørrfisk som blir behandlet med lut i en spesiell fremgangsmåte. Ifølge Wikipedia nevnes lutefisk første gang i norsk litteratur av Olaus Magnus i år 1555. Han beskriver hvordan lutefisken tilberedes og spises. Den tørre fisken får ligge i sterk lut i to døgn, så skylles den i ferskvann i ett døgn før den kokes og spises. Lutefisken serveres med saltet smør og er høyt verdsatt, selv av konger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan man i det hele tatt kom på tilføre fisk lut, for så å spise den etterpå, er ikke til å forstå. I det hele tatt så vet man ikke så mye om dette heller, men det finnes en teori som går ut på at et tørrfisklager ble truffet av lynet, og at lageret brant ned som en følge av dette. Tørrfisken ble liggende igjen i asken som ble våt i det påfølgende regnet. Teorien går ut på at de etter brannen vasket tørrfisken i rent vann for å få bort den verste asken. Dermed var lutefisken et faktum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aske er nemlig alkalisk (som også lut er). Dette var i de tider da en ikke bare kunne stikke innom butikken på hjørnet og kjøpe seg det man trengte. Nei, en måtte ta vare på det en hadde. Du skjønner sikkert at det ikke er særlig fristende med tørrfisk full av aske, og at de vasket den før de forsiktig prøvde å spise den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Altså: tørrfisk + aske (lut) + vann = lutefisk.

Kilde:

Wikipedia

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost. Send gjerne med et bilde som jeg kan ta med i artikkelen.