Verdens første tankestyrte kjøretøy

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny teknologi gjør det nå mulig å styre en rullestol bare ved hjelp av tankene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øystein Johnsen er utviklingsleder for RollTalk. (Foto: rolltalk.com)Øystein Johnsen er utviklingsleder for RollTalk. (Foto: rolltalk.com)

Det norske selskapet IGEL Kompaniet AS har i samarbeid med det Boston baserte selskapet Cyberkinetics for første gang demonstrert styring av en rullestol, kun ved hjelp av tankene.

- Vi har nå klart å styre en rullestol ved hjelp av signaler fra hjernen. Jeg glemmer aldri første gang testpersonen klarte å styre rullestolen, det var 30. august 2006, klokken 12.09, Boston tid, sier Øystein Johnsen som er utviklingsleder i IGEL Kompaniet, i en pressemelding. Resultatene ble publisert på nevrologikonferansen Neuroscience 2006 i Atlanta 15. oktober.

Ved å koble sammen systemene Rolltalk og BrainGate, demonstrerte en 53 år gammel dame, nesten 100 prosent lammet av et hjernestammeslag for 9 år siden, at hun kunne kjøre rullestol, kommunisere, skru på TVen og lys, bare ved hjelp av tankene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknologien


Rolltalk er en serie høyteknologiske hjelpemidler - utviklet av IGEL Kompaniet - som altså gir sterkt funksjonshemmede mulighet for å manøvrere elektrisk rullestol, kommunisere, surfe på nettet, styre TV, CD og lignende. Til nå har brukerne vært avhengig av å bruke øyestyring for å benytte hjelpemiddelet. Men ved å operere inn en sensor i hjernen er man ikke lenger avhengig av faktisk bevegelse.

BrainGate er en sensor på 4x4mm bestående av 100 elektroder som brukes til å fange opp signaler fra nevroner i et av hjernens motoriske sentre. Det motoriske senteret sender signaler til musklene når man løfter hånden, eller gjør en annen kroppsbevegelse. For en lammet person vil som regel dette signalet være inntakt selv om personen ikke kan bevege seg.

Hvis sensoren implanteres inn i området som kontrollerer høyre hånd, kan brukeren tenke på at hun beveger høyre hånd og kontrollere rullestolen omtrent som å tenke på at hun beveger en joystick.
Signalene kan også styre en musepil på skjermen, og på den måten får man tilgang til alle funksjonene i Rolltalk. Tanken på å knipe hånden sammen, oversettes for eksempel til et museklikk.

Selve operasjonen med implantatet er ikke så stor fordi sensoren legges utenpå hjernen, og elektrodene når ca 1mm inn i hjernen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil komme til Norge


- Når teknologien er der, så kan vi ikke la være å hjelpe de som i dag har et desperat behov for å kommunisere med omverdenen. Dette er et unikt hjelpemiddel for personer som ellers ikke kan kommunisere eller er ute av stand til å bevege rullestol eller sittestilling ved hjelp av verken hode eller øyebevegelser, sier Øystein Johnsen i pressemeldingen.

Cyberkinetics ønsker nå å utvide samarbeidet og ser på mulighetene til å fortsette forsøkene i Norge.

- Vi jobber nå med å etablere samarbeid med norske medisinske fagmiljøer, slik at deler av forskningsarbeidet kan utføres også i Norge. Vi håper nå at noen norske pasienter kan delta i forsøkene, samtidig som de vil ha nytte av hjerneimplantatet som betjeningsalternativ for hjelpemiddelet Rolltalk, sier Johnsen.

RollTalk Igel Kompaniet

Cyberkinetics