Annen valgrunde tross rent flertall for Parvanov

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sittende president Georgi Parvanov leder klart etter første runde i presidentvalget i Bulgaria, men klarte ikke å unngå en ny valgrunde, viser valgdagsmålinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bulgarias sittende president Georgi Parvanov fikk rent flertall i første runde i presidentvalget i Bulgaria søndag, men fordi færre enn halvparten av de stemmeberettigede deltok i valget, må det avholdes en annen valgrunde 29. oktober. Bildet er tatt under et valgkampmøte 20. oktober. (Foto: Ognen Teofilovski REUTERS/SCANPIX)Bulgarias sittende president Georgi Parvanov fikk rent flertall i første runde i presidentvalget i Bulgaria søndag, men fordi færre enn halvparten av de stemmeberettigede deltok i valget, må det avholdes en annen valgrunde 29. oktober. Bildet er tatt under et valgkampmøte 20. oktober. (Foto: Ognen Teofilovski REUTERS/SCANPIX)

Sofia (NTB-Reuters-AFP): Den 49 år gamle sosialisten fikk mellom 60 og 63 prosent av stemmene, viser en valgdagsmålingen fra det statlige byrået NCIOM.

- Jeg gratulerer alle som har støttet meg med dette overbevisende resultatet. Med en slik ledelse er det ingenting å bekymre seg for, sa Parvanov på bulgarsk fjernsyn etter at valgdagsmålingene ble offentliggjort.

Men fordi færre enn 50 prosent av de stemmeberettigede deltok i valget, må det likevel gjennomføres en annen valgrunde 29. oktober hvor kun de to kandidatene som fikk flest stemmer i første runde, deltar.

Parvanovs utfordrer i annen valgrunden ser ut til å bli ultranasjonalisten Volen Siderov, som ifølge NCIOMs måling fikk 20-23 prosent av stemmene i søndagens valgrunde.

Ifølge en valgdagsmåling fra Alpha Research som er utført for bulgarsk fjernsyn, var valgdeltakelsen kun 41 prosent, noe som vil være den laveste deltakelsen i et presidentvalg i Bulgaria noensinne. (©NTB)