Tyrkisk kjendisadvokat saksøker nobelkomiteen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske Nobelkomiteen saksøkes på grunn av årets nobelprisvinner i litteratur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyrkiske kjendisadvokaten Kemal Kerincsiz vil saksøke Svenska Akademien grunnet deres tildeling av nobelprisen i litteratur til den omstridte tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk. Han begrunner saksøkingen med at han mener at tildelingen ikke er litterært begrunnet, men at det ligger politiske tanker bak.

Det er første gang Svenska Akademien har blitt truet med saksøking i forbindelse med en nobelpristildeling.

Den tyrkiske advokaten Kemal Kerincsiz vil saksøke den svenske nobelkomiteen på grunn av deres nobelprisutdeling i 2006 (Foto: Stringer / Reuters / Scanpix).Den tyrkiske advokaten Kemal Kerincsiz vil saksøke den svenske nobelkomiteen på grunn av deres nobelprisutdeling i 2006 (Foto: Stringer / Reuters / Scanpix).

Nobelprisvinneren et symbol på ytringsfrihet


Den ultranasjonalistiske advokaten er kjent i Tyrkia for å ha iverksatt en rekke rettssaker mot journalister og forfattere som har utfordret Tyrkias begrensninger på ytringsfrihet og er kjent internasjonalt som mannen bak den omstridte straffesaken mot Orhan Pamuk i Tyrkia, under Tyrkias straffelovs Artikkel 301.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Orhan Pamuk omtalte drapet av over en million armenere under første verdenskrig som folkemord. En slik omtale er under Artikkel 301 ansett å være en «fornærmelse mot tyrkiskhet», og kan straffes med opp til 4 år i fengsel. Loven er svært kontroversiell ettersom den sees som en trussel mot ytringsfriheten og dermed også som en utfordring i sammenheng med Tyrkias forhandlinger om EU-medlemskap.

Saken mot Orhan Pamuk ble henlagt av tekniske årsaker i januar 2006, en beslutning som ble møtt av demonstrasjoner og fordømmelser fra Tyrkias ultranasjonalister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme dag som Orhan Pamuk ble tildelt nobelprisen, 12. oktober, vedtok Frankrikes nasjonalforsamling å innføre en lov som gjør det ulovlig å benekte at drapet på armenere i Tyrkia under første verdenskrig var folkemord - en lov som kombinert med tildelingen av nobelprisen til Orhan Pamuk en gang for alle plasserte Tyrkias begrensninger på ytringsfrihet på agendaen i det globale mediebildet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Orhan Pamuk ble med denne saken det fremste symbolet på kampen for ytringsfrihet i Tyrkia.

Den tyrkiske nobelprisvinneren i litteratur, Orhan Pamuk (Foto: Brendan McDermid / REUTERS / Scanpix).Den tyrkiske nobelprisvinneren i litteratur, Orhan Pamuk (Foto: Brendan McDermid / REUTERS / Scanpix).

Omstridte nobelpristildelinger


Svenska Akademien har i den senere tid blitt kritisert av mange som mener at nobelprisen i litteratur i de senere år i økende grad har gått til forfattere som er kontroversielle i eget land. Institusjonen anklages for å la politiske, mer enn litterære, kriterier danne grunnlaget for deres valg av prisvinnere.

Arne Ruth, tidligere redaktør i svenske Dagens Nyheter, uttalte ifølge International Herald Tribune i et intervju at det er mulig å merke en «sensitivitet til trender - de gir prisen som en symbolsk uttrykk for ett eller annet.» Svenska Akademien kan ikke ha oversett Pamuks symbolske rolle når de gjorde sitt valg, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinneren tilbudt penger for ikke å ta imot prisen


En eksplosiv blanding av nasjonale og internasjonale politiske interesser og følelsen av at en litterær pris er blitt brukt til politiske formål har ført til at mange mener at Orhan Pamuk burde takke nei til prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vatan, en tyrkisk dagsavis, publiserte et anonymt brev som gikk så langt som å tilby å betale Pamuk den opprinnelige vinnersummen hvis han takket nei til nobelprisen.

Kriteriene for tildeling under lupen


Kemal Kerincsiz sier ifølge den Tyrkiske dagsavisen The New Anatolian, at han nå saksøker Svenska Akademien fordi deres valgkriterier har vært politiske.

Kerincsiz mener at den franske nasjonalforsamlingens påbud om omtale av de omstridte drapene på armenere i Tyrkia under første verdenskrig som folkemord, som ble vedtatt samme dag som Orhan Pamuk ble tildelt sin nobelpris, bekrefter deres påstand om at tildelingen var av politisk art.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kerincsiz og hans kolleger uttaler ifølge The New Anatolian at de enda ikke satt seg inn i det svenske rettssystemet, men at de er fast bestemt på å saksøke institusjonen. «Vi vil arbeide med det juridiske systemet, akademiets retningslinjer. Jeg tror akademiets retningslinjer setter kriterier for utvelgelsen av vinnere som skal fokusere på kandidatenes litterære og språklige evner, ikke deres politiske profiler,» sier Kerincsiz.

Uansett utfallet av saken er det klart at en rettsak mot Svenska Akademien vil rette et kritisk søkelys mot de kriterier som legges til grunn ved valg av nobelprisvinnere, og mot den egentlige bakgrunn for tildelingen av nobelprisen i litteratur for 2006 til en forfatter så kontroversiell i eget land som Orhan Pamuk.