Meny

Jakob Sande - spasmakar og alvorsmann

Om ein høyrer diktet «Etter ein rangel», eller det om den uheldige kallen og katten hans, så veit dei fleste kven forfattaren er. Då kan ein flire eller forargast over den frodige og folkelege ordbruk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av Inger Robøle Kristiansen, Nynorsk Pressekontor

- Det er viktig å få fram kor allsidig Jakob Sande var i diktinga si, seier Ove Eide, som har skrive biografien «Jakob Sande Liv Dikting». (Foto: Inger Robøle Kristiansen, NPK) - Det er viktig å få fram kor allsidig Jakob Sande var i diktinga si, seier Ove Eide, som har skrive biografien «Jakob Sande Liv Dikting». (Foto: Inger Robøle Kristiansen, NPK)

- Det er ei fast stamme av Jakob Sande-dikt som er svært kjende og blir mykje brukte. Men Sande skreiv ikkje berre burleske, humoristiske og litt enkle dikt. Han hadde eit breitt syn på verda, og gjekk djupt inn i dei reint eksistensielle sidene av livet, seier Eide.

På dei svake si side


- Sande var solidarisk med dei som fall utanfor, var undertrykte, eller følte seg dårleg behandla på eitt eller anna vis. Han skreiv om krigssiglarane etter krigen, og argumenterte for oppreising for dei, og han var sterkt oppteken av lagnaden til taterane.

I heimen hans i Dale i Sunnfjord var gjestfridommen stor. Historiene summa kring bordet, og unge Sande fekk tilfang til dikt gjennom folkeleg forteljekunst. Diktet «Åse fantemor» er eit fargerikt portrett av ei svolten og skravlande taterkvinne.

Sande var 23 år gammal då han debuterte med diktsamlinga «Svarte næter» i 1929. I alt skreiv han ni diktsamlingar og tre novellesamlingar.

Forelska i Halldis Moren

Jakob Sande var forelska i unge Halldis Moren, men måtte gje opp håpet då ho møtte Tarjei Vesaas. (Foto: Det norske samlaget, NPK)Jakob Sande var forelska i unge Halldis Moren, men måtte gje opp håpet då ho møtte Tarjei Vesaas. (Foto: Det norske samlaget, NPK)


Eide seier at han har intervjua mange i samband med biografien, og har også fått tilgang på brev frå den unge Sande til ei like ung Halldis Moren. Sande var forelska og skreiv brev på brev med bråkjekk, humoristisk snert om seg og sitt - og dei gode kjenslene for henne. Etter å ha teke harde tak med slåttonna heime i Dale, reklamerer han med svulmande musklar og brunbarka hud, og fiskar etter anerkjennande tilbakemeldingar i brev frå Halldis Moren.

- Men det spørst korleis Halldis reagerte på dei ivrig tilbedande og kjekkasaktige formuleringane i breva. Snart møter ho Tarjei Vesaas. Sande innser at slaget om Halldis er tapt, men kjenslene for henne var nok der i mange år. Dei var begge to populære i 1929. Dei las opp nynorske dikt i lag, og vart sett på som vellukka, flotte folk, seier Eide. I 1942 gifta Sande seg med Solveig Ytterlid, og året etter fekk dei dottera Siri. Det var stas, og Siri inspirerte til mange fine dikt.

Til tryntyrken og negerkongen


Men lenge før den tid hadde Sande eitt år til sjøs. Dette var ein draum han bar på, men den klare meldinga heimanfrå var at han måtte få seg ei utdanning først. I 1932 var han ferdig utdanna lektor, og då gjorde han alvor av draumen om sjølivet.

«Skal sjå tryntyrken og negerkongen» skreiv han kjekt til Anders Hovden.

- Han stortreivst og solidariserte seg med sjøfolka, og der som elles sette han seg inn i ei observatørrolle, seier Eide. Men Sande utviste ikkje den same godviljen for dei undertrykte han møtte i framande land, som med dei undertrykte heime. I reisebrev til Dagbladet brukar han nedsetjande ord som dego og svarting og skriv at i Nord-Peru «fekk eg sjå eit folkeferd som stod eit steg eller to nærare apekatten enn det eg var van med frå før».

- Men det blir feil å bruke rasismeomgrepet slik vi kjenner det i dag, om desse uttrykksmåtane. Dette var gjengse fordommar Sande hadde med seg frå Noreg, og som sikkert rådde på båten. Det var slik ein tenkte på 1930-talet, seier Eide.

- Kjartan Fløgstad har skrive bøker der han peikar på at både høgre- og venstresida i Noreg hadde nokså negative haldningar til framande folkerasar.

Til Halldis Moren skriv Sande om all julinga han fekk om bord, og om den han gav tilbake «no som muskulaturen tek til å fastne».

Slutt på moroa

Jakob Sande var ein staseleg kar i sin ungdom. (Foto: Det Norske Samlaget, NPK)Jakob Sande var ein staseleg kar i sin ungdom. (Foto: Det Norske Samlaget, NPK)


Men året til sjøs tok slutt. Sande kom heim og tok fatt på lærargjerninga - først i Fredrikstad, så Ullern i Oslo. Frå 1935 til tidleg på 1960-talet underviste han, men treivst aldri. Ikkje med bylivet og ikkje med undervisninga. Spesielt vart tida i Ullern prega av mismot.

- Det har gjerne vore sagt at det var nynorskhatet blant elevane som gjorde det så vanskeleg for han, men det var mykje meir som låg bak. Eigentleg ville han ikkje vera lærar. Han søkte andre jobbar, men vart i skulen. Etter kvart fekk han eit alkoholproblem, vart fjern, og kunne gråte i avmakt over manglande respekt. Ein kan berre tenkja seg kor smertefullt han hadde det. Mange seier at han var ein stor lærar når han fekk snakke om sine ting, særleg norskfaget, men alt i alt er inntrykket at han var svært variabel som lærar.

- Og det er heller ikkje vanskeleg å forstå at elevane mista respekten for Sande når han dunsta av alkohol. I dag hadde det ikkje gått, seier Eide, som er pedagogisk leiar ved Firda vidaregåande skule, der Sande var elev i si tid.

-Kort mellom bønn og banning


- Som forfattar utvikla Sande seg heile tida. Han kritiserte makta, ikkje minst den religiøse, men han var ein flittig brukar av bibelske motiv i diktinga.

- Det er kort mellom bønn og banning hos Jakob Sande. Det heng saman på eit vis. Sande var antiautoritær på alle punkt, og angsten for å vera utanfor og solidariteten står heile tida sentralt. Den religiøse bodskapen i dikta hans er inderleg og heilt ekte meint. Den forlatne er gjerne motivvalet, som Jesus på Korset eller Kain, seier Eide.

Fornyar av nynorsken


Sjølv om det er eit viktig mål for Eide å få fram at diktinga til Sande var langt breiare enn travarar frå ønskekonserten som «Kallen og katten» og «Brita i Bu» og dei røffe dikta som alt er nemnt, så understrekar han at nettopp desse har vore viktige for bruken av det nynorske språket.

- Sande var ein fornyar av nynorsken då han debuterte i 1929. Han skreiv eit nynorsk som var lett å forstå. Der dei andre samtidige, som Olav Nygard og Olav Aukrust var himmelvende, var Sande vendt mot det verdslege og realistiske. Når ein les Sande i dag, tenkjer ein ikkje over den rolla han hadde som fornyar av nynorsken, seier Eide.

Men då Sande etter 30 års dikting fekk oppleva at stipendet han hadde søkt på gjekk til ein annan, såg han det som ei sterk nedvurdering og vart frykteleg skuffa. Først då han var 57 år fekk han forfattarstipend, men då hadde han slutta å skrive. Tre år etter døydde han. (NPK)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:20 Japan og USA nær en ny handelsavtale00:01 Sudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54 Regjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14 Perlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56 Historisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48 Tre raketter avfyrt fra Gaza20:31 Mange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24 Festfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18 Kvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 MDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Sju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass
Siste nytt
00:20VerdenJapan og USA nær en ny handelsavtale00:01VerdenSudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54NorgeRegjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14SportPerlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56PolitikkHistorisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48VerdenTre raketter avfyrt fra Gaza20:31PolitikkMange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24SportFestfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18NorgeKvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkMDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenSju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus