Filmklikk: Filmer som går rett hjem

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste «rett på dvd»-filmer lever opp til begrepets dårlige rykte, men ikke alle. Ukas Filmklikk tipser om noen av de beste filmene som ikke kommer på kino i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år produseres det tusenvis av langfilmer verden over, men bare rundt 230 av disse når fram til norske kinoer. Det er aldri de 230 beste.

En del av titlene som ikke kommer gjennom kinonåløyet lanseres rett på dvd i Norge, og de aller fleste av dem har ikke fortjent bedre. Snarere verre.

Men enkelte av dem fortjener mer oppmerksomhet, og knallfilmer det ikke er plass til, eller økonomisk forsvarlig å sette opp kino, dukker jevnlig og diskret opp i butikkhyllene.

Her er derfor noen tips om noen nyere «rett på dvd»-filmer som kan være verdt en nærmere titt:

«Hvis Gud vil»

I Stockholms lumre, magiske sommernetter anno 1975 går den hardt arbeidende innvandreren Juan svimmel rundt og venter på sin kone, som kommer til landet om få dager.

Men på bussholdeplassen en kveld treffer han en mystisk finsk sangerinne (spilt av Nina Persson fra The Cardigans). En melankolsk, skakk og stilig svensk komedie som bringer tankene hen på Jim Jarmusch.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regissøren Amir Chamdin spiller selv Juan, og har basert karakteren løselig på sin egen far.

Filmen ble spilt inn med mye dugnadsånd og lite penger, noe som har gitt resultatet en energisk, upretensiøs sjarme.

«Everything is Illuminated»

Jonathan Safran Foer ble en litterær sensasjon med sin hysterisk morsomme, men også dypt alvorlige debutroman om en ung amerikansk jøde som drar til Ukraina for å leite etter kvinnen som reddet hans bestefar fra nazistene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I filmversjonen har Elijah Wood («Ringenes herre») hovedrollen. Han overskygges dog av ukrainske Eugene Hutz i rollen til tolken og guiden Alex, som kaster seg ut i det engelske språk med dødsforakt.

Bikkja Sammy Davis Jr. Jr. (sic.) introduseres for eksempel slik:

«In truth, Father did not purchase her at all, but merely retrieved her from the home for forgetful dogs. Because of this, she is not a real Seeing Eye bitch, and is also mentally deranged.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Edmond»

En sindig middelaldrende mann, spilt av William H. Macy («Fargo»), har gått lei all svik og synd han ser rundt seg. En dag rakner det fullstendig, han forlater kona og vi følger Edmond stadig dypere ned i den fordervede New York-natten fylt av horer og voldsmenn. En film i genren «Angry White Male». Bare tenk «Taxi Driver» eller «Falling Down». Veteranen David Mamet («The Untouchables», «Ronin») står for manuset, som er basert på hans eget teaterstykke.

«Sympathy for Lady Vengeance»

Den koreanske virtuose hevnfilmen «Oldboy» (2003) ble en enorm internasjonal hit og er blitt kalt «the greatest movie Quentin Tarantino never made». Tarantino er da også ihuga fan. «Oldboy» var en oppfølger til «Sympathy for Mr. Vengeance» (2003), og i regissør Chan-wook Parks siste film i trilogien følger vi en kvinne på jakt etter hevn etter at hun har sittet 13 år i fengsel som uskyldig dømt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Secuestro express»

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Latin-Amerika kidnappes i snitt én person i timen. Rundt 3 av 10 overlever. Det er bakgrunnen for denne energiske og skremmende venezuelanske actionfilmen som skildrer dramatikken etter at et ungt par blir kidnappet utenfor en nattklubb. Filmen har hatt stor kinosuksess i flere land, men i Norge går den altså rett i dvd-hylla. Regissøren Jonathan Jakubowicz har selv vært kidnappet, og har forsøkt å overføre sin egen rystende opplevelse til filmen. «Secuestro express» er for øvrig produsert av gjengen bak Robert Rodriguez' filmer.

«Frostbite»

Legen Annika og hennes tenåringsdatter Saga flytter til en liten by nordpå, der bisarre voldelige ting snart begynner å skje.

Intet mesterverk, men bare det at noen har laget en vampyrkomedie med handling fra svenske Nordbotten fortjener litt heder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den vant dessuten gjev pris under festivalen Fantasporto.

«Imagine Me and You»

Jentene Luce (Lena Heady fra «Aberdeen») og Rachel (Piper Perabo fra «Lost and Delirious») faller brått og hardt for hverandre. Men Rachel er så vidt hun vet ikke lesbisk, og dessuten nygift. De som ikke kan få nok av britiske, romantiske komedier i Richard Curtis' ånd («Fire bryllup og en gravferd», «Notting Hill», «Love Actually») vil nok også ha sansen for denne.

«Nine Lives»

Drama om ni ulike kvinneskjebner som hver skildres gjennom én lang tagning. Et lite snapshot fra deres liv. En møter en gammel flamme på supermarkedet. En annen er redd foran en stor operasjon. En tredje vil forsøke å gjenforenes med datteren når hun slipper ut av fengselet. «Nine Lives» har solide folk som Glenn Close, Robin Wright Penn, Sissy Spacek og Holly Hunter på rollelista, og den colombianske regissøren Rodrigo García («Ten Things You Can Tell Just by Looking at Her», «Six Feet Under», «The Sopranos») har sopt inn en god favn priser for innsatsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye mer

Det kommer en rekke andre «rett-på-dvd»-utgivelser i ukene framover, og hvis du har sett noen av følgende filmer og mener de(n) fortjerner langt mer heder, ære og oppmerksomhet, så gi gjerne et lite pip. Enten i kommentarfeltet nedenfor, eller til ingvald@startsiden.no.

* «Annapolis»: Boksedrama satt til et amerikansk militærakademi for marinen. Litt av det samme som i kinoaktuelle «The Guardian».

* «Undisputed II: Last Man Standing»: Ultramacho boksefilm der helten fra forrige film havner uforskyldt i russisk fengsel.

* «Three»: Billy Zane og Kelly Brook spiller et ektepar som skyller i land på en nesten øde øy etter et yachtforlis. På øya treffer de den sexy båtmannen Manuel og så blir det trekantdrama.

* «Smile»: Kulturkollisjonsfilm der jente fra California blir kjent med ei landsens kinesisk pike født samme dag. En håndfull kjente navn som Sean Astin, Linda Hamilton og Beau Bridges er med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* «Romasanta»: Spansk/britisk varulvfilm.

* «The Hollow Man II»: Mer faenskap med usynlig, slem mann. Denne gang har Christian Slater hovedrollen.

* «High School Musical»: Disney-musikal om forelska, sangglade tenåringer høres ille ut, men denne tv-filmen fikk seg et par Emmy-priser, så tja…?

* «Wellkåmm to Verona»: Svensk, romantisk pensjonistkomedie fra regissøren bak «Tala! Det är så mørkt». Skal være morsom og melankolsk i følge Varietys anmelder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* «Take the Lead»: Antonio Banderas som danselærer for rabagaster ved en offentlig skole i New York. Basert på en sann historie, og derfor sikkert oppbyggelig og hjertevarm.

* «Find Me Guilty»: Krimkomedie om en gangster (Vin Diesel) som forsvarer seg selv i det som ble USAs lengste mafiarettssak. Manus og regi av veteranen Sidney Lumet («12 edsvorne menn», «Dog Day Afternoon»).

Artikkelen fortsetter under annonsen

* «House of the Dead 2: Dead Aim»: Vitenskapsmann i en liten by kommer i skade for å utløse en zombieepidemi, og proffe zombieslaktere tilkalles. Mye action, gørr og litt humor.

* «I'll Always Know What You Did Last Summer»: I den andre oppfølgeren til «I Know What You Did Last Summer» kommer noen tenåringer i skade for å ta livet av en kompis. De sverger å holde kjeft om det, men sommeren etter blir de slaktet en etter en.

* «Karla»: Kontroversiell thriller om psyko sexdrap fra virkeligheten.

* «Last Holiday»: Komedie der Queen Latifah får beskjed om at hun er døende og derfor bestemmer seg for å ta'n helt ut på ferie i Europa.

* «Missing in America»: Prisvinnende drama om en Vietnam-veteran som sliter med traumer og som har trukket seg tilbake fra verden. Danny Glover («Dødelig våpen») får mye skryt for hovedrollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* «Bring It On: All of Nothing»: Cheerleader-komedie. Oppfølger til «Bring It On» og «Bring It On Again».

Ukas filmsite:

«Release»

Det slippes uhorvelig mye nytt og gammelt på dvd hver uke her i landet, og her kan du holde deg løpende orientert om hva som kommer når, både av nyere kinotitler, klassikere, tv-serier og selvsagt «rett på dvd»-snacks. Du finner også anmeldelser, artikler om tekniske nyheter, bransjeguide, lister og statistikk. Siden ble, som du vil forstå, flittig brukt til denne ukas Filmklikk, og er i stor grad beregnet på bransjefolk, men den burde også være gull verdt for enhver hjemmekinoentusiast.

Ukas trailer:

«Hvis Gud vil»

Jeg vil trekke fram denne svenske bortgjemte perlen (se ovenfor) litt ekstra denne uka. Den går altså rett på dvd i Norge, selv om den absolutt gjør seg best på kino. Ikke minst er lyden svært gjennomarbeidet for å skape den rette stemningen av at ting skjer bitte litt utenfor virkeligheten og at verden er litt ute av balanse. Traileren er sjarmerende og god, men noe røffere i tonen enn selve filmen, som masserer ømme kjertler. Den får deg til å lengte etter søvnløse sommernetter og 70-tallet, dersom du er gammel nok til å huske noe det.