Meny

Filmklikk: Filmer som går rett hjem

De fleste «rett på dvd»-filmer lever opp til begrepets dårlige rykte, men ikke alle. Ukas Filmklikk tipser om noen av de beste filmene som ikke kommer på kino i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år produseres det tusenvis av langfilmer verden over, men bare rundt 230 av disse når fram til norske kinoer. Det er aldri de 230 beste.

En del av titlene som ikke kommer gjennom kinonåløyet lanseres rett på dvd i Norge, og de aller fleste av dem har ikke fortjent bedre. Snarere verre.

Men enkelte av dem fortjener mer oppmerksomhet, og knallfilmer det ikke er plass til, eller økonomisk forsvarlig å sette opp kino, dukker jevnlig og diskret opp i butikkhyllene.

Her er derfor noen tips om noen nyere «rett på dvd»-filmer som kan være verdt en nærmere titt:

«

Hvis Gud vil

»

I Stockholms lumre, magiske sommernetter anno 1975 går den hardt arbeidende innvandreren Juan svimmel rundt og venter på sin kone, som kommer til landet om få dager.

Men på bussholdeplassen en kveld treffer han en mystisk finsk sangerinne (spilt av Nina Persson fra The Cardigans). En melankolsk, skakk og stilig svensk komedie som bringer tankene hen på Jim Jarmusch.

Regissøren Amir Chamdin spiller selv Juan, og har basert karakteren løselig på sin egen far.

Filmen ble spilt inn med mye dugnadsånd og lite penger, noe som har gitt resultatet en energisk, upretensiøs sjarme.

«

Everything is Illuminated

»

Jonathan Safran Foer ble en litterær sensasjon med sin hysterisk morsomme, men også dypt alvorlige debutroman om en ung amerikansk jøde som drar til Ukraina for å leite etter kvinnen som reddet hans bestefar fra nazistene.

I filmversjonen har Elijah Wood («Ringenes herre») hovedrollen. Han overskygges dog av ukrainske Eugene Hutz i rollen til tolken og guiden Alex, som kaster seg ut i det engelske språk med dødsforakt.

Bikkja Sammy Davis Jr. Jr. (sic.) introduseres for eksempel slik:

«In truth, Father did not purchase her at all, but merely retrieved her from the home for forgetful dogs. Because of this, she is not a real Seeing Eye bitch, and is also mentally deranged.»

«Edmond»

En sindig middelaldrende mann, spilt av William H. Macy («Fargo»), har gått lei all svik og synd han ser rundt seg. En dag rakner det fullstendig, han forlater kona og vi følger Edmond stadig dypere ned i den fordervede New York-natten fylt av horer og voldsmenn. En film i genren «Angry White Male». Bare tenk «Taxi Driver» eller «Falling Down». Veteranen David Mamet («The Untouchables», «Ronin») står for manuset, som er basert på hans eget teaterstykke.

«

Sympathy for Lady Vengeance

»

Den koreanske virtuose hevnfilmen «Oldboy» (2003) ble en enorm internasjonal hit og er blitt kalt «the greatest movie Quentin Tarantino never made». Tarantino er da også ihuga fan. «Oldboy» var en oppfølger til «Sympathy for Mr. Vengeance» (2003), og i regissør Chan-wook Parks siste film i trilogien følger vi en kvinne på jakt etter hevn etter at hun har sittet 13 år i fengsel som uskyldig dømt.

«Secuestro express»

I Latin-Amerika kidnappes i snitt én person i timen. Rundt 3 av 10 overlever. Det er bakgrunnen for denne energiske og skremmende venezuelanske actionfilmen som skildrer dramatikken etter at et ungt par blir kidnappet utenfor en nattklubb. Filmen har hatt stor kinosuksess i flere land, men i Norge går den altså rett i dvd-hylla. Regissøren Jonathan Jakubowicz har selv vært kidnappet, og har forsøkt å overføre sin egen rystende opplevelse til filmen. «Secuestro express» er for øvrig produsert av gjengen bak Robert Rodriguez' filmer.

«

Frostbite

»

Legen Annika og hennes tenåringsdatter Saga flytter til en liten by nordpå, der bisarre voldelige ting snart begynner å skje.

Intet mesterverk, men bare det at noen har laget en vampyrkomedie med handling fra svenske Nordbotten fortjener litt heder.

Den vant dessuten gjev pris under festivalen Fantasporto.

«Imagine Me and You»

Jentene Luce (Lena Heady fra «Aberdeen») og Rachel (Piper Perabo fra «Lost and Delirious») faller brått og hardt for hverandre. Men Rachel er så vidt hun vet ikke lesbisk, og dessuten nygift. De som ikke kan få nok av britiske, romantiske komedier i Richard Curtis' ånd («Fire bryllup og en gravferd», «Notting Hill», «Love Actually») vil nok også ha sansen for denne.

«Nine Lives»

Drama om ni ulike kvinneskjebner som hver skildres gjennom én lang tagning. Et lite snapshot fra deres liv. En møter en gammel flamme på supermarkedet. En annen er redd foran en stor operasjon. En tredje vil forsøke å gjenforenes med datteren når hun slipper ut av fengselet. «Nine Lives» har solide folk som Glenn Close, Robin Wright Penn, Sissy Spacek og Holly Hunter på rollelista, og den colombianske regissøren Rodrigo García («Ten Things You Can Tell Just by Looking at Her», «Six Feet Under», «The Sopranos») har sopt inn en god favn priser for innsatsen.

Mye mer

Det kommer en rekke andre «rett-på-dvd»-utgivelser i ukene framover, og hvis du har sett noen av følgende filmer og mener de(n) fortjerner langt mer heder, ære og oppmerksomhet, så gi gjerne et lite pip. Enten i kommentarfeltet nedenfor, eller til ingvald@startsiden.no.

* «Annapolis»: Boksedrama satt til et amerikansk militærakademi for marinen. Litt av det samme som i kinoaktuelle «The Guardian».

* «Undisputed II: Last Man Standing»: Ultramacho boksefilm der helten fra forrige film havner uforskyldt i russisk fengsel.

* «Three»: Billy Zane og Kelly Brook spiller et ektepar som skyller i land på en nesten øde øy etter et yachtforlis. På øya treffer de den sexy båtmannen Manuel og så blir det trekantdrama.

* «Smile»: Kulturkollisjonsfilm der jente fra California blir kjent med ei landsens kinesisk pike født samme dag. En håndfull kjente navn som Sean Astin, Linda Hamilton og Beau Bridges er med.

* «Romasanta»: Spansk/britisk varulvfilm.

* «The Hollow Man II»: Mer faenskap med usynlig, slem mann. Denne gang har Christian Slater hovedrollen.

* «High School Musical»: Disney-musikal om forelska, sangglade tenåringer høres ille ut, men denne tv-filmen fikk seg et par Emmy-priser, så tja…?

* «Wellkåmm to Verona»: Svensk, romantisk pensjonistkomedie fra regissøren bak «Tala! Det är så mørkt». Skal være morsom og melankolsk i følge Varietys anmelder.

* «Take the Lead»: Antonio Banderas som danselærer for rabagaster ved en offentlig skole i New York. Basert på en sann historie, og derfor sikkert oppbyggelig og hjertevarm.

* «Find Me Guilty»: Krimkomedie om en gangster (Vin Diesel) som forsvarer seg selv i det som ble USAs lengste mafiarettssak. Manus og regi av veteranen Sidney Lumet («12 edsvorne menn», «Dog Day Afternoon»).

* «House of the Dead 2: Dead Aim»: Vitenskapsmann i en liten by kommer i skade for å utløse en zombieepidemi, og proffe zombieslaktere tilkalles. Mye action, gørr og litt humor.

* «I'll Always Know What You Did Last Summer»: I den andre oppfølgeren til «I Know What You Did Last Summer» kommer noen tenåringer i skade for å ta livet av en kompis. De sverger å holde kjeft om det, men sommeren etter blir de slaktet en etter en.

* «Karla»: Kontroversiell thriller om psyko sexdrap fra virkeligheten.

* «Last Holiday»: Komedie der Queen Latifah får beskjed om at hun er døende og derfor bestemmer seg for å ta'n helt ut på ferie i Europa.

* «Missing in America»: Prisvinnende drama om en Vietnam-veteran som sliter med traumer og som har trukket seg tilbake fra verden. Danny Glover («Dødelig våpen») får mye skryt for hovedrollen.

* «Bring It On: All of Nothing»: Cheerleader-komedie. Oppfølger til «Bring It On» og «Bring It On Again».

Ukas filmsite:

«Release»

Det slippes uhorvelig mye nytt og gammelt på dvd hver uke her i landet, og her kan du holde deg løpende orientert om hva som kommer når, både av nyere kinotitler, klassikere, tv-serier og selvsagt «rett på dvd»-snacks. Du finner også anmeldelser, artikler om tekniske nyheter, bransjeguide, lister og statistikk. Siden ble, som du vil forstå, flittig brukt til denne ukas Filmklikk, og er i stor grad beregnet på bransjefolk, men den burde også være gull verdt for enhver hjemmekinoentusiast.

Ukas trailer:

«Hvis Gud vil»

Jeg vil trekke fram denne svenske bortgjemte perlen (se ovenfor) litt ekstra denne uka. Den går altså rett på dvd i Norge, selv om den absolutt gjør seg best på kino. Ikke minst er lyden svært gjennomarbeidet for å skape den rette stemningen av at ting skjer bitte litt utenfor virkeligheten og at verden er litt ute av balanse. Traileren er sjarmerende og god, men noe røffere i tonen enn selve filmen, som masserer ømme kjertler. Den får deg til å lengte etter søvnløse sommernetter og 70-tallet, dersom du er gammel nok til å huske noe det.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstres stortingsgruppe innkalt til hastemøte10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 – Må være lov å stille spørsmål om penger som kommer fra statskassen19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny rapport: Kina kan overrumple USA militært i løpet av timer15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel
Siste nytt
12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstres stortingsgruppe innkalt til hastemøte10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46Penger– Må være lov å stille spørsmål om penger som kommer fra statskassen19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy rapport: Kina kan overrumple USA militært i løpet av timer15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus