Islamist-trussel mot Brann

Artikkelen fortsetter under annonsen

På et lukket islamistisk debattforum oppfordres det til aksjon mot fotballklubben Brann. - Veldig truende, konkluderer forsker Truls Hallberg Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt. Brann-ledels

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en lukket islamistisk hjemmeside ropes det på en boikott-aksjon mot fotballklubben Brann.

Det er publiseringen av Muhammed-karikaturene som har skapt slike bølger.

- Dette er veldig truende, konkluderer forskeren Truls Hallberg Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Det er han som har sporet opp den skjulte islamistiske boikott-listen på nettstedet «al-Hisba» under tittelen «Norge har også vært arrogant og her er norske produkter».

- Dette provoserer meg veldig, sier daglig leder for sportsklubben Brann, Bjørn Dahl. Han var helt ukjent med saken inntil Neste Klikk tok kontakt.
Dahl synes også ansvarlige myndigheter burde ha informert klubben siden dette kan få konsekvenser.

- Jeg skjønner jo ikke hva vi gjør på den listen. Vi er en medlemseid klubb som aldri flagger politiske standpunkt, sier Dahl som oppfordrer politiet til å «arrestere han som har satt oss der».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsekvenser?


For Brann kan dette få direkte betydning. Hvis klubben kvalifiserer seg til spill i neste års Champions League eller UEFA-cup, så kan motstanderne lett ha hjemmebane i et land eller en by hvor det finnes sterke islamistiske grupperinger. Det kan føre til at klubb og myndigheter må sette seg ned for å diskutere uvante sikkerhetsaspekter.

Hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil en derimot si veldig lite offentlig om saken.

- Vi gjør hele tiden vurderinger ut fra den aktuelle situasjonen, men vi går aldri ut med innholdet i disse eller hvem vi omhandler. Jeg kan ikke si noe om det er gjort en konkret vurdering i forhold til Brann eller noen andre selskaper, sier Trond Hugubakken som er PSTs informasjonssjef. Han mener at en eventuell kontakt med Brann burde kommet fra det lokale politikammeret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eneste idrettslaget


Det er i en FFI-rapport Truls Hallberg Tønnessen trekker fram de passordbeskyttede listene som et eksempel på internettposteringer og debatten i kjølvannet av «Muhammed-krisen». Her er Brann det eneste idrettslaget som islamistene nevner som et norsk objekt som bør boikottes. Det skjer på en alfabetisk liste hvor nærmere femti andre norske bedrifter også nevnes tilsynelatende tilfeldig.

Branns daglige leder finner det helt uforståelig at de skal nevnes i en slik sammenheng. Bjørn Dahl mener klubben ikke tar politiske hensyn, men kun tenker på sine medlemmer. Han understreker også at de aldri legger seg opp i enkeltspilleres tro.

- Vi legger tvert imot forholdene til rette for at de skal få dyrke sin religion, sier Dahl og viser til at den tidligere stjernespilleren Hassan el-Fakiri ble respektert for sitt ønske om å slippe svinekjøtt.

FFI-forsker Truls Hallberg Tønnessen avviser ikke at slike posteringer kan føre til alvorligere hendelser, selv om det bare oppfordres direkte til en boikott - og ikke voldelige aksjoner - mot Brann og de andre bedriftene.

- En kan oppnå mye med en trussel og da behøver en ikke gjennomføre noen aksjoner, sier forskeren som skynder seg å berolige med at slike nettsteder ikke har sin største leserskare i Norge.

- Og så vidt jeg har sett er det ikke blitt gjennomført noe som følge av posteringer på et slikt forum, sier Tønnessen om nettsidene som har sitt utspring i Saudi-Arabia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spøk eller alvor?


I FFI-rapporten ser Tønnessen på de islamistiske reaksjonene på Muhammed-tegningene som blant annet danske Jyllandsposten og det norske tidsskriftet Magazinet offentliggjorde. At Brann har havnet på en slik liste bruker han som et eksempel på at debattantene ikke har dyp kjennskap til Norge, og at man dermed også helt uskyldig kan bli brukt av uønskede elementer.

I studiene av de islamistiske reaksjoner er det i første rekke ikke denne typen utspill som FFI-forskeren vektlegger mest. Tønnessen viser til at det finnes et avansert hierarki og at det for ham er mest interessant å studere utspill fra islamske skriftlærde og ulike gruppers kommunikeer.
Truls Hallberg Tønnessen understreker at det ikke er opp til ham å vurdere hvor alvorlig denne type posteringer er, men han tror ikke det er snakk om noen som bare vil drive ap med Brann.

- Nei. På slike forumer kan jo alt legges inn og for alt jeg vet kan det her være snakk om 14-åringer, men det er i så fall en lek med overtoner. Det er uansett ikke bra å bli nevnt på slike steder, sier forskeren.