Flere ansatte utførte mindre arbeid i helsetjenesten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økende bruk av deltidsansatte og midlertidig ansatte i helsesektoren fører til at flere ansatte utfører mindre arbeid. - Kompetansesløsing, mener Sykepleierforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbundsleder i Norsk sykepleierforbund, Bente G. H. Slaatten, ønsker færre midlertidig og deltidsansatte i helse-Norge. (Foto: sykepleierforbundet.no)Forbundsleder i Norsk sykepleierforbund, Bente G. H. Slaatten, ønsker færre midlertidig og deltidsansatte i helse-Norge. (Foto: sykepleierforbundet.no)

Til tross for 17.000 flere ansatte, ble det utført 12.000 færre ukeverk i helse- og sosialtjenesten i 2. kvartal i år, sammenlignet med samme periode i fjor, viser SSBs nylig publiserte arbeidskraftundersøkelse.

Dette bør få signalklokken til å ringe hos både helseministeren og arbeidsgivere, mener forbundsleder Bente G. H. Slaatten i Sykepleierforbundet.

Det har også vært en økning i sykefravær hos de ansatte - 9,1 prosent i 2. kvartal 2006, mot 8,6 prosent i samme periode i 2005. Noe Slaatten mener må ses i sammenheng med uforutsigbare arbeidsforhold:

- Det er ikke tvil om at lav bemanning og mye ekstraarbeid, både blant tilsatte og andre utenfra, blir en ekstra belastning på den enkelte, sier en tydelig oppgitt Slaatten til Neste Klikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men økt sykefravær er ikke nok til å forklare hvordan flere ansatte har gitt så mange færre ukeverk. Mens hver ansatt i snitt utførte 0,71 ukeverk i 2. kvartal 2005, utførte hver ansatt bare 0,66 ukeverk i 2. kvartal 2006.

- Deltidsbruken har økt. Det er også svært betenkelig at andelen midlertidig ansatte øker. De ansatte skal levere forutsigbare og sikre helsetjenester av høy kvalitet til befolkningen, men tilbys selv arbeidsforhold preget av deltid og uforutsigbarhet, sier Slaatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SSB-statistikken viser at andelen midlertidig ansatte i helse- og sosialtjenesten har økt fra 14,4% til 16,1% på ett år.

Hvorfor benytter arbeidsgiverne stadig mer midlertidig og deltidsansatte?

- De har en misforstått oppfatning av at dette er en billig måte å drive helsetjenesten på i Norge. Resultatet er misbruk av kompetanse og økt belastning på ansatte. Når hver enkelt må ha mange arbeidsforhold gir det en ekstrabelastning som ikke gir fordeler for arbeidsgiverne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Små stillingsstørrelser gir ikke nok inntekt og har konsekvenser for blant annet pensjon. Arbeidsgiverne må begynne å lyse ut stillinger som har en lønn man kan leve av, sier Slaatten.

Sykepleierforbudet mener at helseminister Sylvia Brustad bør gripe inn i denne saken:

- Helseministeren har ansvar for sykehusene, og kan gå inn og sørge for at andelen av deltidsansatte går ned, og samtidig sørge for at Arbeidstilsynets God vakt-kampanje følges opp, sier Slaatten.