Riktig mann på feil sted

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi fikk ikke helt med oss hva som ble sagt da Arbeiderpartiet onsdag hadde årsmøte på Soria Moria. Men vil du vite hvor mange som var der, helt nøyaktig, så er du på riktig sted.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


- Vi gjør det vi sa vi skulle gjøre, og vi gjør det bra, sa Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen foran rundt 150 fremmøtte på Soria Moria, da Torshov/Sagene AP onsdag arrangerte åpent møte.

Vi satt dessverre slik til at vi ikke ville forstyrre ved å ta bilder av Bjarne Håkon Hanssen. Men her er en tegning av ham, tegnet etter beste viten og vilje. (Illustrasjon: Sverre Bjørstad Graff).Vi satt dessverre slik til at vi ikke ville forstyrre ved å ta bilder av Bjarne Håkon Hanssen. Men her er en tegning av ham, tegnet etter beste viten og vilje. (Illustrasjon: Sverre Bjørstad Graff).

Hanssen, som kom som erstatning da statsminister Jens Stoltenberg måtte melde avbud, fortsatte med å si noe om at det er mye spill og løgn i norsk politikk. Pluss noe om at man ikke alltid kan slå opp i Soria Moria-erklæringen og så bruke den som en slags fasit, selv om det ikke var akkurat det han sa, han brukte en bedre formulering.

- La meg nevne noen av tingene vi har klart, fortsetter ministeren. Og så nevner han noen av tingene de har klart. Han snakker dessverre raskere enn jeg klarer å skrive. Og jeg tenker: Er jeg riktig mann på riktig sted? Er det her jeg burde være?

Jovisst stemmer jeg ved valg. Og politisk heller jeg mot venstre. Sånn sett er jeg i mitt rette element. Men jeg evner ikke formidle det som skjer. Innholdet i det som blir sagt. Jeg mister poengene. Jeg får bare med meg bruddstykker. Jeg er mye flinkere til å skrive om dyr eller formidle pussige historier fra nyhetsbildet. Også feature da. Jeg kan være rå på feature.

Men jeg tror jeg vet hvorfor jeg er her. For et par uker siden skuffet jeg sjefen min da han viste meg en sangtekst han hadde jobbet med en stund, og jeg spurte uvitende: - Er det til julebord? Det var det ikke. Dette er hevnen.

- Vi er i ferd med å bli den regjeringen som innfrir dette løftet, sier Bjarne Håkon Hanssen med klar referanse til et løfte han nettopp må ha nevnt, men som jeg ikke fikk med meg. Det må ha skjedd mens jeg skrev hvor jeg står hen i politikken. Det var dumt av meg. Urutinert.

Jeg lurer forresten på hvor mange som egentlig er her. Jeg skrev 150 stykker innledningsvis, som om det skulle være en faktaopplysning. Men det var bare ren gjetning fra min side. Jeg tok en råsjans. Jeg gikk ut hardt.

Og det er da jeg tenker at jeg kan være best på tall herfra. Der journalistene fra Aftenposten og de skikkelige avisene legger all fokus på å få dreis på innholdet i det som blir sagt, kan jeg satse alt på å komme med det beste anslaget på hvor mange fremmøtte som er her. Her vil jeg ha en sinnsykt lav feilprosent. Det burde ikke være så vanskelig.

- 20.000 millioner, sier Bjarne Håkon Hanssen nå. Men det høres for høyt ut. Det må ha med Mongstad å gjøre. For vi er neppe over 200 stykker her.

La meg telle.

Jeg kan multiplisere antallet stolrader med antallet stoler i bredden. For det sitter så godt som én person på hver stol. De kom i den tro at Jens Stoltenberg også ville være her. Men som allerede nevnt, han kunne ikke komme. Han måtte i tv-studio for å duellere med Siv Jensen. De fleste som sitter her føler seg muligens lurt. Men la oss ikke dvele ved det. Det blir bare spekulasjoner.

I hvert fall. Jeg sitter på rad 10. Og det er cirka 6 personer i bredden. Det blir 60. Enkelt. Så spørs det hvor mange rader det er bak meg da. Jeg kan ikke snu meg for lenge. Jeg kan ikke stirre. Folk sitter tett, jeg vil nødig virke dum. Jeg vil bare ta en kort titt. Sånn. Nå snur jeg meg.

Ok. Mellom 5 og 8 rader et sted. Jeg turte ikke titte for lenge.

- Derfor er det viktig å satse på Mongstad, sier Bjarne Håkon Hanssen, og jeg skjønner at jeg har mistet nok et sentralt poeng. Det gled mellom fingrene på meg.

Men tilbake til hvor mange vi er her. For la oss si at det er 7 rader bak meg, og så var det omlag 4 som satt i bredden. Da blir det altså 4 x 7. Som blir 28.

- Vi skal bekjempe fattigdom, sier Hanssen nå. Så legger han til at de jobber med en kjempeviktig reform, og jeg kjenner at jeg gleder meg til å lese mer om denne reformen i Aftenposten i morgen. For der har de sikkert fått det med seg. Men jeg tviler på at de har like godt anslag på antallet fremmøtte som meg. Der skal jeg knuse all motstand.

Vi har altså 60 foran meg. Og så er det 28 bak. Det blir 88. Så står det noen mennesker ved baren. La oss si 13. Pluss han som serverer. Så var det et par stykker som gikk på do nå nettopp, uten å ha kommet tilbake. To jenter. Typisk.

Jeg må ikke glemme Bjarne Håkon Hanssen heller, der han står på scenen i en blå kortermet skjorte som ser lilla ut i lyset fra lyskasterene. Han må med. Nå bruker han begge hendene for å understreke et poeng.

Det hadde med å bygge opp kommuner å gjøre. Jeg falt litt ut av det. Jeg kom nemlig til å tenke på den siste låten til Odd Nordstoga. Den har surret og gått i hodet mitt hele dagen. «Heim Te Mor», heter den. Den er utrolig bra. Eg er stor. Eg er stor, men ikke så stor. Eg lengtar heim te Mor, synger han. Jeg kjenner meg igjen i mye av det han sier. Skulle ønske Odd Nordstoga og jeg var venner. I hvert fall på hils, et lite nikk mellom to bekjente, om vi skulle treffes. - Hei Odd! - Hei du, liksom. Det hadde vært noe.

Jeg lurer på om Bjarne Håkon Hanssen og jeg noen gang kommer på hils. Eller om det er naturlig å kalle ham Bjarne Håkon eller bare Bjarne.

- Når to skip legger ut fra samme havn, så vil de ofte havne på forskjellig sted, sier han nå. Bare at han sier det bedre. Nå prøvde jeg virkelig å få med meg det han sa. Men det ser bare dumt ut når jeg ser det på blokka mi. Neste gang tar jeg med båndopptaker.

Eg vil leva og ha kul
på fire hjul,
vera spelemann på tur
Fall lall la


På bussen hjem legger jeg sammen tallene jeg fikk. Jeg hadde altså 88 + 13 + 1 + 2 + 1. Det blir. La meg tenke. Det blir 105.

Det var altså 105 fremmøtte da Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen talte på Arbeiderpartimøtet på Soria Moria onsdag.

In your face, Aftenposten!