Klossete av den svenske regjeringen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedproblemet til den svenske regjeringen er manglende åpenhet og klossete håndtering, mener kommunikasjonsekspert Anders Bylund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemene for den svenske regjeringen har stått og stanget i kø, der det ene liket i lasten har erstattet det andre. Hittil har trøbbelet ført til at to ministere har måttet pakke snippesken og forlate regjeringslokalene.

Først ute var handelsminister Marie Borelius, som lørdag trakk seg etter avsløringer om økonomiske misligheter. Deretter fulgte kulturminister Cecilia Stegö Chilò, som trakk seg mandag.

Hun har innrømmet bruk av svart arbeidskraft og har dessuten ikke betalt TV-lisens på 16 år. I tillegg er migrasjonsminister Tobias Billström sykemeldt, heller ikke han har betalt lisensavgiften.

Den svenske statsministeren har fått en nesten utenkelig vanskelig start som svensk regjeringssjef. Nå anklages finansminister Anders Borg for å ha betalt ut svart lønn til en barnepasser.

Anders Bylund, som arbeider med krisekommunikasjon i Burson-Marsteller i Stockholm, mener at hovedproblemet til den svenske regjeringen er manglende åpenhet og klossete håndtering:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det som skapte det store problemet for handelsministeren var ikke at hun hadde betalt en barnepasser svart, men at hun forsøkte å neglisjere det. Hadde hun innrømte at det var dumt gjort, ville saken vært annerledes. Det at hun ikke tok kritikk, forsterket krisen.

- Går du inn i en regjering, må du forvente at du granskes av media. Vi kan ikke ha ufeilbarlige ledere. Det handler mer om hvordan det håndteres. Når feil er gjort, må det innrømmes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at sakene handler om tiltro og troverdighet:

- Det at Maria Borelius skyldte på dårlig råd (hun hadde millioninntekt, red. anm.), svekket hennes troverdighet. Hun innrømte, men forminsket og neglisjerte problemene. Hvordan skal da en enslig mor som jobber deltid få tiltro til svenske politikere? Det handler om å forstå at makt hviler på legitimitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ander Bylund arbeider med strategisk rådgivning, krisekommunikasjon og medierelasjoner i Burson-Marsteller (Kilde: Burson-Marsteller)Ander Bylund arbeider med strategisk rådgivning, krisekommunikasjon og medierelasjoner i Burson-Marsteller (Kilde: Burson-Marsteller)

- Når det oppstår en krise, handler det om to ting: Å ta ansvar og kommunisere aktivt. Det er lett å miste perspektivet når en havner i en krisesituasjon, noe den svenske regjeringen gjorde ved å gå i skyttergravene.

Bylund mener at vi må bruke fornuften også, til tross for alle skandalene. Han mener at det slett ikke er sikkert at finansminsteren har handlet med overlegg:

- Dersom man har en barnevakt i ny og ne, og betaler en viss sum hver gang, er det ikke rimelig at det skal betales arbeidsgiveravgift av beløpet.

Men hva skjer dersom det viser seg at finansminister Anders Borg faktisk har betalt svart lønn? Kan Sverige leve med en finansminister som har betalt svart lønn?

- Nei, det kan jeg ikke se at vi kan.