Forskere avslører brødskive-mysterium

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne har lenge fundert på hva som kan gjøres for å unngå at brødskiva faller med smørsiden ned. Nå har de endelig svaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

At brødskiva som oftest ramler med smørsiden ned har lenge vært et av vitenskapens små mysterier. Noen mener at det er prisen på teppet som avgjør hvilken vei brødskiven lander. Mer seriøse forskere har imidlertid festet lit til andre forklaringer, som at gravitasjon og fallhøyde er utslagsgivende for hvilken vei skiva lander.

Nå mener programlederne i den populære tv-serien Mythbusters å ha funnet ut hva som kan gjøres for å unngå at skiva lander slik at hele verden blir pålegg.

De mener løsningen ligger i hvordan smøret blir påført brødskiva.

Ved å presse raskt og bestemt med kniven mens smøret spres jevnt utover skiva, vil det skapes en bøyning som vil virke inn på hvilken vei skiva lander, skriver BBC.

Tester gjort i programmet, viste at brødskiva landet med smørskiva opp i 29 av 50 tilfeller dersom smøret ble påført på denne måten. Kanskje ikke så imponerende, men i hvert fall bedre enn ingenting dersom brødskiva er forseggjort og lekker eller gulvet er dekket av bestemors aller dyreste teppe.

Programlederne i Mythbusters, Adam Savage og Jamie Hyneman sier:

- Det er det samme med brødskivene som med blader. De vil alltid ha en tendens til å lande med det kurvede siden opp.


Kilde: Ananova