Meny

Fredssamtaler starter i Nepal

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen og den maoistiske geriljaen i Nepal har gjenopptatt fredssamtalene, etter en pause på fire måneder.

Katmandu (NTB-AFP-Reuters): Håpet er at partene skal bli enige om en ny, foreløpig grunnlov som kan overbevise maoistene om at de er best tjent med å legge ned våpnene og delta i samfunnslivet som et demokratisk parti.

Den siste runden med forhandlinger begynte søndag, da statsminister Girija Prasad Koirala møtte opprørslederen Prachanda og flere andre medlemmer av den maoistiske bevegelsen. Møtet kom i stand etter at Prachanda truet med demonstrasjoner hvis samtalene ble ytterligere forsinket.

Noen av spørsmålene som partene er nødt til å løse, og som har hindret framgang i tidligere runder med fredssamtaler, er hva som skal skje med opprørernes våpen, og hva som er framtida for det nepalske monarkiet.

Minst 12.500 mennesker er drept siden maoistene startet det væpnede opprøret for vel ti år siden.

Omfattende demonstrasjoner i april førte til at kong Gyanendra måtte gi fra seg makt og gjenopprette nasjonalforsamlingen, etter at han hadde styrt Nepal som en eneveldig hersker i over et år. (©NTB)

(Foto: globalsecurity.org)(Foto: globalsecurity.org)


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus