Filmklikk: Se mer på tv!

Det påstås at dagens tv-serier gjør deg mer intelligent og at de er langt bedre enn det Hollywood presterer. Sitter du egentlig nok foran kopekassa?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Nordisk Film ASFoto: Nordisk Film AS

Svar kjapt på følgende spørsmål uten å klikke:

Før Drea de Matteo ble med i «Joey» spilte hun Adrina La Cerva. I hvilken serie?

Hva heter TV3s realityserie fra Gran Canaria?

I hvilken serie dukker Glenn Close opp som Captain Monica Rawling?

Dette er et tilfeldig utvalg av de nærmere 2000 fjernsynsrelaterte spørsmålene du finner i brettspillet «Master of television», som ble lansert i norsk versjon denne uka.

Jeg kunne ikke svaret på noen av dem. Jeg visste derimot at «Dallas» foregikk i staten Texas, at Jimmi Brock i «Picket Fences» spilles av Tom Skerritt og at det var Gunnar Vikene som regissert tv-serien «Ran».

Michael Chiklis og Glenn Close i hvilken tv-serie? (Foto: Sony Pictures Television)Michael Chiklis og Glenn Close i hvilken tv-serie? (Foto: Sony Pictures Television)

Så kanskje jeg likevel har en sjanse til å samle alle de åtte små «flatskjermene» i plast man trenger for å vinne.

«Master of television» er vrient, men du risikerer også å bli overrasket - på godt og vondt - over hvor mye du faktisk kan. Hvor mye du faktisk har sett opp gjennom årene.

Og det var absolutt på tide med et slikt spill. Fjernsynet er tross alt vår tids fremste leverandør av trivialkunnskap, og tross skarp konkurranse fra ulike kanter ser vi på burken stadig mer.

I fjor så nordmenn 2 timer og 43 minutter på tv hver dag. Det var 41 minutter mer enn for kun tre år siden. Vi ser mer med god grunn. Det meste på tv er selvsagt drit, slik det alltid har vært, men for tiden er det også eksepsjonelt mye bra.

Bedre enn Hollywood

Foto: HBOFoto: HBO

En kompis av meg som jobber fulltid med kvalitetsfilm til daglig mener de fleste episoder av «The Sopranos» er bedre enn noe av det Hollywood presterer for tiden, og mange er enige med ham.

- I haven't seen a movie that's inspired me as much as «The Sopranos» has. A lot of our one-hour episodes are as good as any movie out there today, sa Lorraine Bracco til Entertainment Weekley tidligere i år.

Foto: SF NorgeFoto: SF Norge

Hennes mening var ikke så overraskende siden hun jo spiller i serien. (Hvilken rolle? Svar fort!)

Mer nøytral og faglig begrunnet var da denne lange artikkelen i New York Times i fjor, om hvordan mange av vår tids amerikanske tv-serier - som «24», «The Sopranos», «Six Feet Under», «Alias», «The Simpsons», «Lost» og så videre - faktisk kan gjøre deg smartere.

Forfatteren bak var Steven Johnson og artikkelen var et utdrag fra hans bok «Everything Bad Is Good for You: How Today's Popular Culture Is Actually Making Us Smarter».

- I stedet for et tv-shows voldelige og glorete innhold, dets «wardrobe malfunctions» eller bruken av «the F-word», bør den virkelige testen være hvorvidt showet engasjerer eller bedøver sinnet, skriver han blant annet som råd til foreldre som er bekymret for ungas tv-vaner.

Johnson mener dagens fjernsynsserier i snitt er langt mer komplekse, utviklende og engasjerende enn for noen tiår siden. Det mener også Heather Havrilesky:

- Idiotboksen har fått noen seriøse ekstra IQ-poeng det siste tiåret. Så la oss innse det: Fjernsyn er like givende som noe du finner på din lokale kino, skrev hun i nettmagasinet Salon for en drøy måned siden.

Filmstjerner på tv

- Filmstjerner og regissører foretrekker i dag å jobbe for den lille skjermen, og «The Sopranos», «The Simpsons» og andre usannsynlige helter gjør dette til en gylden epoke for fjernsyn, skrev den britiske kvalitetsavisen «The Guardian» i mai i artikkelen «Move Over Hollywood».

Fjernsyn ble en gang sett litt ned på av Hollywood-folk, men i dag er det omvendt.

Mens tv før var et sted skuespillere startet karrieren før de eventuelt avanserte til film (tenk Clint Eastwood, Johnny Depp, George Clooney), velger mange nå å bevege seg andre veien. Det er i fjernsynsbransjen de finner utfordringene, arbeidsvilkårene og de gode manusene.

James Woods i James Woods i "Shark". (Foto: CBS Television)

- Da jeg var ung fnøs alle av fjernsyn, men hver gang jeg skrur på nå ser jeg en eller annen ekstraordinær og interessant serie, uttalte James Woods til Los Angeles Times tidligere i år. For tiden spiller han hovedrollen i CBS' nye advokatserie «Shark».

Andre filmtopper som har beveget seg over med hell er for eksempel Geena Davis og Donald Sutherland («Commander in Chief»), Glenn Close og Forest Whitaker («The Shield», som altså var svaret på spørsmål tre ovenfor) og ikke minst Martin Sheen («The West Wing»).

Tv på boks

Det kan faktisk være temmelig frustrerende for de av oss som forsøker å leve et liv ved siden av tv - med jobb, sosial omgang, søvn og den slags.

Det er så mye man vil ha med seg, ikke bare for å briljere i «Master of television», men også fordi man blir hekta (og kanskje smartere?).

Jeg er derfor blant dem som mener tv-serier er best som hermetikk, det vil si i dvd-boks. Da kan du ta noen skippertak og maratonnetter med jevne mellomrom, og slipper å vente en uke til neste episode, (eller i månedsvis til neste sesong).

Fjernsyn på dvd har da også vært en enorm suksess. Los Angeles Times hevdet det ble solgt tv-serier på dvd for rundt 14 milliarder kroner bare i USA i 2004. Analytikere mener dette segmentet av hjemmekinomarkedet bare vil øke.

Foto: Paramount Home VideoFoto: Paramount Home Video

Bare denne uka lanseres det for eksempel norske dvd-utgivelser med de tre første sesongene av «Ally McBeal» og «Angel», sesong 8 av «The Simpsons», sesong 2 av «Lost», sesong 3 av «NYPD Blue» samt første sesong av «Rome».

Kjøp og se dem gjerne, men skal du rule i «Master of television» bør du ha levd noen tiår med aktiv tv-titting, for her er det spørsmål fra opp til 40 år tilbake i tid, og fra ting som forhåpentligvis aldri, aldri kommer på dvd.

Så når var det egentlig NRK startet med den årlige tv-aksjonen? Hva heter programlederen for «Hell's Kitchen »? Hvem spilte John Blackthorn i miniserien «Shogun» (1980)? Hva heter frisøren i den norske «Homsepatruljen»?

Ser du egentlig nok på tv, nå da?

Ukas trailer:

«TV: The Movie»

Foto: CKRush EntertainmentFoto: CKRush Entertainment

Siden det har vært så mye uhemmet skryt av tv i denne ukas Filmklikk er det best å ta det litt ned.

Det er tross alt veldig mye fornedrende, fordummende, forbaska skit der også, og i denne nye satiren fra «National Lampoon»-gjengen får ulike moderne og ikke fullt så moderne tv-konsepter gjennomgå.

Et par halvkjente fjes her og der, som Steve O. («Jackass»), Tony Cox («Bad Santa») og Judd Nelson («The Breakfast Club»), men det spørs om filmen når norske kinoer likevel.

Kanskje den kommer på tv etter hvert…

Ukas site:

«Television History»

Foto: www.tvhistory.tvFoto: www.tvhistory.tv

De som ikke er spesielt interessert i hva som går på tv, men mer i tv-apparatene selv, risikerer å kaste bort noen måpende, siklende timer på dette nettstedet. Her har noen samlet bilder og informasjon om tv-apparater fra 30-tallet og fram til år 2000. Du finner også linker til fjernsynsapparatsamlere rundt om i verden, og ikke overraskende er det en del sære folk med den interessen.

Som en kuriositet kan det nevnes at nettstedet har landkoden «.tv», det vil si Tuvalu, som er et lite øyrike i det sørlige Stillehavet. På grunn av sin internasjonale forkortning har de tjent store penger på å selge internettdomener, men siden mange av .tv-sidene brukes til porno og Tuvalu i stor grad befolkes av konservative kristne, er det mye blandede følelser om disse pengene.

(«Tuvalu» er for øvrig også tittelen på en fabelaktig tysk film fra 1999.)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Ny studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot
Siste nytt
16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenNy studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus