Filmklikk: Se mer på tv!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det påstås at dagens tv-serier gjør deg mer intelligent og at de er langt bedre enn det Hollywood presterer. Sitter du egentlig nok foran kopekassa?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foto: Nordisk Film ASFoto: Nordisk Film AS

Svar kjapt på følgende spørsmål uten å klikke:

Før Drea de Matteo ble med i «Joey» spilte hun Adrina La Cerva. I hvilken serie?

Hva heter TV3s realityserie fra Gran Canaria?

I hvilken serie dukker Glenn Close opp som Captain Monica Rawling?

Dette er et tilfeldig utvalg av de nærmere 2000 fjernsynsrelaterte spørsmålene du finner i brettspillet «Master of television», som ble lansert i norsk versjon denne uka.

Jeg kunne ikke svaret på noen av dem. Jeg visste derimot at «Dallas» foregikk i staten Texas, at Jimmi Brock i «Picket Fences» spilles av Tom Skerritt og at det var Gunnar Vikene som regissert tv-serien «Ran».

Michael Chiklis og Glenn Close i hvilken tv-serie? (Foto: Sony Pictures Television)Michael Chiklis og Glenn Close i hvilken tv-serie? (Foto: Sony Pictures Television)

Så kanskje jeg likevel har en sjanse til å samle alle de åtte små «flatskjermene» i plast man trenger for å vinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Master of television» er vrient, men du risikerer også å bli overrasket - på godt og vondt - over hvor mye du faktisk kan. Hvor mye du faktisk har sett opp gjennom årene.

Og det var absolutt på tide med et slikt spill. Fjernsynet er tross alt vår tids fremste leverandør av trivialkunnskap, og tross skarp konkurranse fra ulike kanter ser vi på burken stadig mer.

I fjor så nordmenn 2 timer og 43 minutter på tv hver dag. Det var 41 minutter mer enn for kun tre år siden. Vi ser mer med god grunn. Det meste på tv er selvsagt drit, slik det alltid har vært, men for tiden er det også eksepsjonelt mye bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedre enn Hollywood

Foto: HBOFoto: HBO

En kompis av meg som jobber fulltid med kvalitetsfilm til daglig mener de fleste episoder av «The Sopranos» er bedre enn noe av det Hollywood presterer for tiden, og mange er enige med ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I haven't seen a movie that's inspired me as much as «The Sopranos» has. A lot of our one-hour episodes are as good as any movie out there today, sa Lorraine Bracco til Entertainment Weekley tidligere i år.

Foto: SF NorgeFoto: SF Norge

Hennes mening var ikke så overraskende siden hun jo spiller i serien. (Hvilken rolle? Svar fort!)

Mer nøytral og faglig begrunnet var da denne lange artikkelen i New York Times i fjor, om hvordan mange av vår tids amerikanske tv-serier - som «24», «The Sopranos», «Six Feet Under», «Alias», «The Simpsons», «Lost» og så videre - faktisk kan gjøre deg smartere.

Forfatteren bak var Steven Johnson og artikkelen var et utdrag fra hans bok «Everything Bad Is Good for You: How Today's Popular Culture Is Actually Making Us Smarter».

- I stedet for et tv-shows voldelige og glorete innhold, dets «wardrobe malfunctions» eller bruken av «the F-word», bør den virkelige testen være hvorvidt showet engasjerer eller bedøver sinnet, skriver han blant annet som råd til foreldre som er bekymret for ungas tv-vaner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnson mener dagens fjernsynsserier i snitt er langt mer komplekse, utviklende og engasjerende enn for noen tiår siden. Det mener også Heather Havrilesky:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Idiotboksen har fått noen seriøse ekstra IQ-poeng det siste tiåret. Så la oss innse det: Fjernsyn er like givende som noe du finner på din lokale kino, skrev hun i nettmagasinet Salon for en drøy måned siden.

Filmstjerner på tv

- Filmstjerner og regissører foretrekker i dag å jobbe for den lille skjermen, og «The Sopranos», «The Simpsons» og andre usannsynlige helter gjør dette til en gylden epoke for fjernsyn, skrev den britiske kvalitetsavisen «The Guardian» i mai i artikkelen «Move Over Hollywood».

Fjernsyn ble en gang sett litt ned på av Hollywood-folk, men i dag er det omvendt.

Mens tv før var et sted skuespillere startet karrieren før de eventuelt avanserte til film (tenk Clint Eastwood, Johnny Depp, George Clooney), velger mange nå å bevege seg andre veien. Det er i fjernsynsbransjen de finner utfordringene, arbeidsvilkårene og de gode manusene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

James Woods i James Woods i "Shark". (Foto: CBS Television)

- Da jeg var ung fnøs alle av fjernsyn, men hver gang jeg skrur på nå ser jeg en eller annen ekstraordinær og interessant serie, uttalte James Woods til Los Angeles Times tidligere i år. For tiden spiller han hovedrollen i CBS' nye advokatserie «Shark».

Andre filmtopper som har beveget seg over med hell er for eksempel Geena Davis og Donald Sutherland («Commander in Chief»), Glenn Close og Forest Whitaker («The Shield», som altså var svaret på spørsmål tre ovenfor) og ikke minst Martin Sheen («The West Wing»).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tv på boks

Det kan faktisk være temmelig frustrerende for de av oss som forsøker å leve et liv ved siden av tv - med jobb, sosial omgang, søvn og den slags.

Det er så mye man vil ha med seg, ikke bare for å briljere i «Master of television», men også fordi man blir hekta (og kanskje smartere?).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg er derfor blant dem som mener tv-serier er best som hermetikk, det vil si i dvd-boks. Da kan du ta noen skippertak og maratonnetter med jevne mellomrom, og slipper å vente en uke til neste episode, (eller i månedsvis til neste sesong).

Fjernsyn på dvd har da også vært en enorm suksess. Los Angeles Times hevdet det ble solgt tv-serier på dvd for rundt 14 milliarder kroner bare i USA i 2004. Analytikere mener dette segmentet av hjemmekinomarkedet bare vil øke.

Foto: Paramount Home VideoFoto: Paramount Home Video

Bare denne uka lanseres det for eksempel norske dvd-utgivelser med de tre første sesongene av «Ally McBeal» og «Angel», sesong 8 av «The Simpsons», sesong 2 av «Lost», sesong 3 av «NYPD Blue» samt første sesong av «Rome».

Kjøp og se dem gjerne, men skal du rule i «Master of television» bør du ha levd noen tiår med aktiv tv-titting, for her er det spørsmål fra opp til 40 år tilbake i tid, og fra ting som forhåpentligvis aldri, aldri kommer på dvd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så når var det egentlig NRK startet med den årlige tv-aksjonen? Hva heter programlederen for «Hell's Kitchen »? Hvem spilte John Blackthorn i miniserien «Shogun» (1980)? Hva heter frisøren i den norske «Homsepatruljen»?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ser du egentlig nok på tv, nå da?

Ukas trailer:

«TV: The Movie»

Foto: CKRush EntertainmentFoto: CKRush Entertainment

Siden det har vært så mye uhemmet skryt av tv i denne ukas Filmklikk er det best å ta det litt ned.

Det er tross alt veldig mye fornedrende, fordummende, forbaska skit der også, og i denne nye satiren fra «National Lampoon»-gjengen får ulike moderne og ikke fullt så moderne tv-konsepter gjennomgå.

Et par halvkjente fjes her og der, som Steve O. («Jackass»), Tony Cox («Bad Santa») og Judd Nelson («The Breakfast Club»), men det spørs om filmen når norske kinoer likevel.

Kanskje den kommer på tv etter hvert…

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukas site:

«Television History»

Foto: www.tvhistory.tvFoto: www.tvhistory.tv

De som ikke er spesielt interessert i hva som går på tv, men mer i tv-apparatene selv, risikerer å kaste bort noen måpende, siklende timer på dette nettstedet. Her har noen samlet bilder og informasjon om tv-apparater fra 30-tallet og fram til år 2000. Du finner også linker til fjernsynsapparatsamlere rundt om i verden, og ikke overraskende er det en del sære folk med den interessen.

Som en kuriositet kan det nevnes at nettstedet har landkoden «.tv», det vil si Tuvalu, som er et lite øyrike i det sørlige Stillehavet. På grunn av sin internasjonale forkortning har de tjent store penger på å selge internettdomener, men siden mange av .tv-sidene brukes til porno og Tuvalu i stor grad befolkes av konservative kristne, er det mye blandede følelser om disse pengene.

(«Tuvalu» er for øvrig også tittelen på en fabelaktig tysk film fra 1999.)