Meny

Filmklikk: Se mer på tv!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det påstås at dagens tv-serier gjør deg mer intelligent og at de er langt bedre enn det Hollywood presterer. Sitter du egentlig nok foran kopekassa?

Foto: Nordisk Film ASFoto: Nordisk Film AS

Svar kjapt på følgende spørsmål uten å klikke:

Før Drea de Matteo ble med i «Joey» spilte hun Adrina La Cerva. I hvilken serie?

Hva heter TV3s realityserie fra Gran Canaria?

I hvilken serie dukker Glenn Close opp som Captain Monica Rawling?

Dette er et tilfeldig utvalg av de nærmere 2000 fjernsynsrelaterte spørsmålene du finner i brettspillet «Master of television», som ble lansert i norsk versjon denne uka.

Jeg kunne ikke svaret på noen av dem. Jeg visste derimot at «Dallas» foregikk i staten Texas, at Jimmi Brock i «Picket Fences» spilles av Tom Skerritt og at det var Gunnar Vikene som regissert tv-serien «Ran».

Michael Chiklis og Glenn Close i hvilken tv-serie? (Foto: Sony Pictures Television)Michael Chiklis og Glenn Close i hvilken tv-serie? (Foto: Sony Pictures Television)

Så kanskje jeg likevel har en sjanse til å samle alle de åtte små «flatskjermene» i plast man trenger for å vinne.

«Master of television» er vrient, men du risikerer også å bli overrasket - på godt og vondt - over hvor mye du faktisk kan. Hvor mye du faktisk har sett opp gjennom årene.

Og det var absolutt på tide med et slikt spill. Fjernsynet er tross alt vår tids fremste leverandør av trivialkunnskap, og tross skarp konkurranse fra ulike kanter ser vi på burken stadig mer.

I fjor så nordmenn 2 timer og 43 minutter på tv hver dag. Det var 41 minutter mer enn for kun tre år siden. Vi ser mer med god grunn. Det meste på tv er selvsagt drit, slik det alltid har vært, men for tiden er det også eksepsjonelt mye bra.

Bedre enn Hollywood

Foto: HBOFoto: HBO

En kompis av meg som jobber fulltid med kvalitetsfilm til daglig mener de fleste episoder av «The Sopranos» er bedre enn noe av det Hollywood presterer for tiden, og mange er enige med ham.

- I haven't seen a movie that's inspired me as much as «The Sopranos» has. A lot of our one-hour episodes are as good as any movie out there today, sa Lorraine Bracco til Entertainment Weekley tidligere i år.

Foto: SF Norge

Hennes mening var ikke så overraskende siden hun jo spiller i serien. (Hvilken rolle? Svar fort!)

Mer nøytral og faglig begrunnet var da denne lange artikkelen i New York Times i fjor, om hvordan mange av vår tids amerikanske tv-serier - som «24», «The Sopranos», «Six Feet Under», «Alias», «The Simpsons», «Lost» og så videre - faktisk kan gjøre deg smartere.

Forfatteren bak var Steven Johnson og artikkelen var et utdrag fra hans bok «Everything Bad Is Good for You: How Today's Popular Culture Is Actually Making Us Smarter».

- I stedet for et tv-shows voldelige og glorete innhold, dets «wardrobe malfunctions» eller bruken av «the F-word», bør den virkelige testen være hvorvidt showet engasjerer eller bedøver sinnet, skriver han blant annet som råd til foreldre som er bekymret for ungas tv-vaner.

Johnson mener dagens fjernsynsserier i snitt er langt mer komplekse, utviklende og engasjerende enn for noen tiår siden. Det mener også Heather Havrilesky:

- Idiotboksen har fått noen seriøse ekstra IQ-poeng det siste tiåret. Så la oss innse det: Fjernsyn er like givende som noe du finner på din lokale kino, skrev hun i nettmagasinet Salon for en drøy måned siden.

Filmstjerner på tv

- Filmstjerner og regissører foretrekker i dag å jobbe for den lille skjermen, og «The Sopranos», «The Simpsons» og andre usannsynlige helter gjør dette til en gylden epoke for fjernsyn, skrev den britiske kvalitetsavisen «The Guardian» i mai i artikkelen «Move Over Hollywood».

Fjernsyn ble en gang sett litt ned på av Hollywood-folk, men i dag er det omvendt.

Mens tv før var et sted skuespillere startet karrieren før de eventuelt avanserte til film (tenk Clint Eastwood, Johnny Depp, George Clooney), velger mange nå å bevege seg andre veien. Det er i fjernsynsbransjen de finner utfordringene, arbeidsvilkårene og de gode manusene.

James Woods i "Shark". (Foto: CBS Television)

- Da jeg var ung fnøs alle av fjernsyn, men hver gang jeg skrur på nå ser jeg en eller annen ekstraordinær og interessant serie, uttalte James Woods til Los Angeles Times tidligere i år. For tiden spiller han hovedrollen i CBS' nye advokatserie «Shark».

Andre filmtopper som har beveget seg over med hell er for eksempel Geena Davis og Donald Sutherland («Commander in Chief»), Glenn Close og Forest Whitaker («The Shield», som altså var svaret på spørsmål tre ovenfor) og ikke minst Martin Sheen («The West Wing»).

Tv på boks

Det kan faktisk være temmelig frustrerende for de av oss som forsøker å leve et liv ved siden av tv - med jobb, sosial omgang, søvn og den slags.

Det er så mye man vil ha med seg, ikke bare for å briljere i «Master of television», men også fordi man blir hekta (og kanskje smartere?).

Jeg er derfor blant dem som mener tv-serier er best som hermetikk, det vil si i dvd-boks. Da kan du ta noen skippertak og maratonnetter med jevne mellomrom, og slipper å vente en uke til neste episode, (eller i månedsvis til neste sesong).

Fjernsyn på dvd har da også vært en enorm suksess. Los Angeles Times hevdet det ble solgt tv-serier på dvd for rundt 14 milliarder kroner bare i USA i 2004. Analytikere mener dette segmentet av hjemmekinomarkedet bare vil øke.

Foto: Paramount Home VideoFoto: Paramount Home Video

Bare denne uka lanseres det for eksempel norske dvd-utgivelser med de tre første sesongene av «Ally McBeal» og «Angel», sesong 8 av «The Simpsons», sesong 2 av «Lost», sesong 3 av «NYPD Blue» samt første sesong av «Rome».

Kjøp og se dem gjerne, men skal du rule i «Master of television» bør du ha levd noen tiår med aktiv tv-titting, for her er det spørsmål fra opp til 40 år tilbake i tid, og fra ting som forhåpentligvis aldri, aldri kommer på dvd.

Så når var det egentlig NRK startet med den årlige tv-aksjonen? Hva heter programlederen for «Hell's Kitchen »? Hvem spilte John Blackthorn i miniserien «Shogun» (1980)? Hva heter frisøren i den norske «Homsepatruljen»?

Ser du egentlig nok på tv, nå da?

Ukas trailer:

«TV: The Movie»

Foto: CKRush EntertainmentFoto: CKRush Entertainment

Siden det har vært så mye uhemmet skryt av tv i denne ukas Filmklikk er det best å ta det litt ned.

Det er tross alt veldig mye fornedrende, fordummende, forbaska skit der også, og i denne nye satiren fra «National Lampoon»-gjengen får ulike moderne og ikke fullt så moderne tv-konsepter gjennomgå.

Et par halvkjente fjes her og der, som Steve O. («Jackass»), Tony Cox («Bad Santa») og Judd Nelson («The Breakfast Club»), men det spørs om filmen når norske kinoer likevel.

Kanskje den kommer på tv etter hvert…

Ukas site:

«Television History»

Foto: www.tvhistory.tvFoto: www.tvhistory.tv

De som ikke er spesielt interessert i hva som går på tv, men mer i tv-apparatene selv, risikerer å kaste bort noen måpende, siklende timer på dette nettstedet. Her har noen samlet bilder og informasjon om tv-apparater fra 30-tallet og fram til år 2000. Du finner også linker til fjernsynsapparatsamlere rundt om i verden, og ikke overraskende er det en del sære folk med den interessen.

Som en kuriositet kan det nevnes at nettstedet har landkoden «.tv», det vil si Tuvalu, som er et lite øyrike i det sørlige Stillehavet. På grunn av sin internasjonale forkortning har de tjent store penger på å selge internettdomener, men siden mange av .tv-sidene brukes til porno og Tuvalu i stor grad befolkes av konservative kristne, er det mye blandede følelser om disse pengene.

(«Tuvalu» er for øvrig også tittelen på en fabelaktig tysk film fra 1999.)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran04:08 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:21 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn02:01 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank
Siste nytt
04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran04:08VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia03:28Norge19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:21NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn02:01NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20VerdenAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus