Hvem bør eie Torp flyplass?

Torp flyplass har blitt en suksess - men hvordan ser framtiden ut, med konkurranse fra Rygge og spørsmål om eierskap?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Foto: torp.no)(Foto: torp.no)

Både NHO i Vestfold og stortingsrepresentant Svein Flåtten, fra Høyre Vestfold går nå inn for at de offentlige eierne skal selge seg ned i Sandefjord lufthavn, Torp, for å slippe private eiere inn. Det er de tyngste innspillene hittil om å endre eierstrukturen på Norges eneste ikke-statlige lufthavn med en viss størrelse. Det har vært politisk enighet om at den langsiktighet og tålmodighet som de offentlige eierne har vist, har vært en av de viktigste grunnene til den positive og kontrollerte utviklingen Torp har hatt. Hva har skjedd?

Det som har skjedd er at Torp er blitt en suksess, etter mange, lange år med lav aktivitet og underskudd på driften. Lufthavna var nær ved å gå konkurs i begynnelsen av 1990-årene men ble reddet av kommandittselskaper, tålmodige eiere og dyktig ledelse.

Til irritasjon for det statlige Avinor og den offisielle hovedflyplassen for Oslo-området, Gardermoen, kjører nå busslast etter busslast med glade turister fra Oslo sørover langs E18 til Torp, for derfra å reise ut i verden. Billettprisene er tildels ekstremt lave, og folk synes å ville reise hvor som helst bare prisen er lav nok. Widerøe og KLM betjener forretningslivets kvinner og menn med ruter til Stavanger, Bergen og Trondheim, og til resten av verden via København og Amsterdam. Det irske lavprisselskapet Ryanair har flest turister som passasjerer, og de flyr i dag til 10 flyplasser over hele Europa.

I dag kniver Torp med Stavanger og Bergen om å være Norges nest største flyplass etter hovedflyplassen Gardermoen i trafikk til og fra utlandet. Nytt i år er at Forsvaret har trukket seg helt ut av Torp, som nå har fått store arealer førsteklasses område tilgjengelig langs østsiden av rullebanen og inntil jernbanen gjennom Vestfold. Området eies nå av Stokke og Sandefjord kommuner og vil åpenbart bli utnyttet i samarbeid med lufthavna.

Utfordring fra Rygge


Samtidig gjøres Rygge Sivile Lufthavn ved Moss klar til å starte sivile flyginger, hvor både SAS Braathens og Norwegian sies å være interessert. Er det plass for begge de to relativt små flyplassene på hver sin side av Oslofjorden, begge innenfor hovedflyplassen Gardermoens nedslagsfelt? Det store spørsmålet er om Ryanair vil bli fristet til å velge Rygge i stedet for Torp som sin norske hovedflyplass, og i hvilken grad Avinor vil oppleve både Rygge og Torp til sammen som uakseptable utfordrere til Gardermoen. Vil staten gjøre noen for å redusere konkurransen fra Rygge og Torp mot statlige Gardermoen? I 1992 meldte Staten sin interesse og startet forhandlinger med tanke på å overta flyplassen, sannsynligvis for å kunne kontrollere utviklingen på Torp. Men det ble aldri noe overtagelse.

Det er i dag lite sannsynlig at Staten planlegger en overtagelse. Torp-modellen er innad i Avinor blitt et begrep med anerkjennelse av hvordan Sandefjord Lufthavn fungerer. Men hva sier Avinor når de får et tilbud om å kjøpe seg opp for å kunne kontrollere en brysom konkurrent?

Det er uro rundt eierskapet på Torp fordi den største eieren, Vestfold fylkeskommune (43,3 prosent), skal nedlegges som administrativ enhet. Etter 2010 blir det sannsynligvis etablert en felles region av Buskerud, Telemark og Vestfold (BTV-samarbeidet). Hva vil da skje med Vestfold fylkeskommunes aksjer og eierskap i Sandefjord Lufthavn AS? Er regionen interessert å overta?

Tidligere fylkesordfører i Vestfold, Anne Rygh Pedersen (A), nå statssekretær i Justisdepartementet, går sterkt inn for at aksjene skal selges eller overføres til den nye regionen. Sandefjords ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) mener det samme, og han er villig til å la Sandefjord kommune (i dag 35,7 prosent) kjøpe seg opp i Sandefjord Lufthavn for å sikre det lokale, offentlige eierskapet i flyplassen.

Den største eieren i Vestfold flyplassinvest (13,5 prosent), Yngvar P. Berg i Drammen Slip og Verksted, er sterkt imot en mulig statlig overtagelse, og han ønsker heller ikke at den nye regionen skal overta aksjene.

- En ny, offentlig administrasjon av tre fylkeskommuner er ikke den beste nye storeier for Torp, sier Berg i boka «Høyt spill om Torp» som er kommet ut i anledning Torps 50 års jubileum som flyplass

«Private bør kjøpe seg opp»


Som styreformann i Vestfold Flyplassinvest sitter Yngvar Berg i lufthavnas styre, og han mener at private interessenter bør få kjøpe seg opp i lufthavna. Han mener det vil gi større økonomisk spillerom og handlekraft for lufthavna, i en situasjon hvor det kan bli nødvendig raske tiltak som ikke kan være avhengig av langsomme politiske prosesser hos eierne før de han ta affære. Han minner om at Torp står overfor handlekraftige eiere på Rygge, hvor Thon-gruppen og Orkla nå er de største eierne.

Berg ser for seg Sandefjord Lufthavn etter «Hydro-modellen» med omtrent like stor andel av private som offentlige aksjonerer. Han har forøvrig også lansert et alternativ hvor Torp blir et folkeaksjeselskap, med flest mulig aksjonærer som alle vil utøve sitt eierskap ved å benytte Torp som flyplass. Tenk dere 600.000 engasjerte eiere av Torp, sier Yngvar P. Berg.

Det blir spennende å se om Torp og Ryanair vil fortsette sin satsing på hverandre, om flyplassen fortsatt får lov til å være enkel, oversiktlig, lett å finne fram i - og om det fortsatt vil være gode tilbud derfra både nasjonalt og internasjonalt. Private eiere vil sannsynligvis føre en mer ekspansiv politikk og søke mer bevisst reisende fra det store Oslo-markedet som i dag er Gardermoens viktigste kundegrunnlag. Fortsatt lokale, offentlige eiere kan tenkes å være mer opptatt av å begrense veksten, styre miljøet sterkere og fortsatt si nei til nattflyginger til og fra flyplassen.

Konkurransen mellom Rygge og Torp kan bli tøff - kanskje en fordel for passasjerene. Men det avhenger av at konkurransen ikke blir ødeleggende slik at de svakeste partene i konkurransen må gi seg, nemlig Rygge, Torp eller begge. Slikt har vi har sett det i norsk luftfart tidligere - for eksempel da det første lavprisselskapet ColorAir gikk konkurs og Braathens ble slukt av det primært statlige SAS.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond
Siste nytt
14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus