Sort te hjelper mot stress

Har du en stresset hverdag? Da bør du drikke sort te regelmessig, mener britiske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Foto: flickr.com/photos/txd/7989606/)(Foto: flickr.com/photos/txd/7989606/)

Britiske forskere har nok en gang viet tiden sin til å forske på te. Tidligere har særlig grønn te og urtete fått ros for sine helsefremmende egenskaper. Denne gangen har forskerne lagt den tradisjonelle sorte teen under lupen og kommet fram til at denne typen te hjelper mot stress.

En studie ved The University College London konkluderte med at de som drakk sort te klarte å stresse ned fortere enn de som drakk en te-erstatning. Dette fordi teen bidrar til å redusere mengden med stresshormonet kortisol i blodet, melder BBC.

I studien ble 75 unge mannlige deltakere delt i to grupper og overvåket i seks uker. I denne perioden måtte de avstå fra å drikke sine vanlige koffeinholdige drikker, som te og kaffe.

Den ene gruppen ble bedt om regelmessig å drikke en koffeinholdig drikk med en smak av frukt, og som inneholdt de samme aktive ingrediensene som te. Den andre gruppen fikk en drikk med koffein og samme fruktsmak, men som manglet de aktive teingrediensene, altså en placebo-drikk.

Begge de to drikkene hadde farge som vanlig svart te, men de var satt sammen slik at opplevelsen av å drikke dem ble ulik den opplevelsen man har når man drikker vanlig sort te. Poenget med dette var å hindre at «kosen» ved å drikke en kopp te skulle virke inn på resultatene.


Utsatt for stress


Begge gruppene ble utsatt for stressende oppgaver, mens kortisol, blodtrykk, blodplater og deltakernes egen opplevelse av stress ble målt.

En av oppgavene gikk ut på at deltakerne måtte forsvare seg foran et kamera etter å ha blitt truet med oppsigelse eller anklaget for butikktyveri. Deltakerne i begge grupper ble betydelig stresset av dette.

Men 50 minutter etter oppgaven hadde kortisol-nivået sunket med gjennomsnittlig 47 prosent i gruppen som drakk te, sammenlignet med 27 prosent i gruppen som hadde drukket placebo-drikken.

Te-gruppen hadde også sunnere nivå av blodplater, og dermed mindre sjanse for hjerteattakk og blodpropp, samt at deltakerne i denne gruppen følte seg mer avslappet.

Folk, og da særlig de britiske, er vant med å ta en kopp te for å roe seg ned. Men nå har denne praksisen altså fått vitenskaplig backing, noe som tidligere manglet, ifølge forsker på prosjektet, professor Andrew Steptoe.

Kilde: BBC

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus