Meny

Skattelistene er lagt ut

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt klokken 03 ble skattelistene for 2005 lagt ut på nett.

Fra og med i dag kan du gjennom få tastetrykk finne ut hvor mye du selv, naboen eller sjefen tjente i fjor. I tre uker skal nemlig skattelistene ligge tilgjengelig på nett.

Skatteetaten åpnet for søk allerede klokken 03 i natt på sine nettsider

Skatteetaten.no

.

Oppysningene som gjøres tilgjengelig inneholder skatteyterens navn, fødselsår, postnummer, nettoformue, nettoinntekt (alminnelig inntekt før særfradrag) samt utliknet skatt.

For å få opp skatteopplysningene om enkeltpersoner trenger du eksakt navn og poststed. Du kan også skrive inn omtrentlig alder for å finne fram til rett person dersom du får opp flere med samme navn.

I Norge har skattelistene vært offentlige fra 1863. Det er altså en lang tradisjon for åpenhet rundt inntekts- og skatteforhold. Ordningen har blitt begrunnet med at hemmelighold kan skape grobunn for spekulasjoner i tillegg til at full offentlighet vil kunne bidra til debatt om skattereglene, dersom det er store avvik mellom virkelige og skattemessige forhold.

For få år siden lå skattelistene åpent tilgjengelig på Internett året rundt. Datatilsynet og flere andre var imidlertid skeptiske til denne praksisen, og reglene ble sterkt innskjerpet. Hovedformålet med dette er å styrke personvernet.

Listene vil være tilgjengelige i perioden 6. oktober - 27. oktober og er kun tilgjengelige på ligningskontor eller på

Skatteetaten.no

. Eventuelle klager må være sendt i løpet av samme periode.

denne nettsiden finner du informasjon om klagemulighetene og mulighet for å sende inn klagen elektronisk.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus