Hva er klokka på Sydpolen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan man velge hva klokka skal være på Sydpolen? Få svaret her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Nico ønsker å følge alle sportssendinger til enhver tid på døgnet, og hadde derfor følgende spørsmål:

«Jeg kom på den geniale ideen om å flytte til et sted hvor jeg selv kunne velge tidssone. Hvor er dette? Ganske riktig ... sydpolen. Selve stedet er ikke veldig tiltalende, men muligheten til å velge tidssone passer meg perfekt.

Mitt spørsmål er: Kan man velge tidssone fritt når man bor på sydpolen? Om man ikke kan dette, hvilken tidssone tilhører sydpolen og hvorfor tilhører den denne sonen?»

(Kilde: Google Earth)(Kilde: Google Earth)

Nei, du kan ikke velge tidssone fritt på Sydpolen.

Én ting er at du ikke kan velge tidssone på sydpolen - en annen ting er jo at du i det hele tatt tenker tanken. Du må jo være sprøyte gal.

Nei, altså. Som du allerede vet så er planeten delt inn i tidssoner. Men det har ikke alltid vært slik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tid var kaos


Før jernbanens tid hadde alle steder sin egen lokale tid som ofte var uavhengig av tiden i resten av landet. Folk reiste lite, men ved jernbanens introduksjon i USA, ble det vanskelig å holde styr på rutetabeller når alle stasjonene hadde forskjellig tid.

Det ble derfor i 1883 vedtatt at alle steder innenfor store regionale områder i USA skulle ha felles tid, og slik ble USA (fastlandet unntatt Alaska) delt inn i fire forskjellige tidssoner som innbyrdes hadde et helt antall timer i tidsforskjell.

Professor Charles Ferdinand Dowd som oppfant dette systemet tok utgangspunkt i Greenwich-observatoriet utenfor London da han definerte tidssonene. Alle andre tidssoner regnes ut fra det som kalles Greenwich Mean Time (GMT).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hvordan deles tidssonene inn rent praktisk?


Nullmeridianlinjen er en tenkt linje som går fra Nordpolen til Sydpolen. Den passerer altså gjennom Greenwich.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ideelt sett er jorden delt etter lengdegradene, slik at hver tidssone dekker 15 lengdegrader, hvor området innenfor skal ha felles tid. Bruk av dette systemet direkte, ville ført til at Bergen ville vært en time etter Oslo, og Alta ville vært en time før Oslo, dvs. fastlands-Norge ville hatt tre forskjellige tider å holde styr på.

Det var mer hensiktsmessig å samle hele Norge innenfor én tidssone. De fleste mindre land har gjort dette på samme måten, og tidssoneområdene (områder med felles normaltid) følger derfor ikke lengdegradene alle steder, men ofte nasjonale grenser istedet.

Hvor mange tidssoner finnes?


Egentlig skulle det være 25 tidssoner, fra GMT-12 timer til GMT+12 timer, hvor datolinjen ved 180 grader øst/vest markerer skillet mellom tidssonene med GMT-12 og GMT+12.

I praksis har det blitt annerledes, det finnes mange flere tidssoner enn dette. Først og fremst er en tidssone for både GMT+13 og GMT+14 i bruk av blant annet Tonga og Kiribati i Stillehavet. I tillegg er det en rekke land/øyer og delstater som ikke følger standardsonene, men i stedet bruker egne "halvsoner" som ligger 15 eller 30 minutter fra de vanlige tidssonene, dette gjelder blant annet India, deler av Australia og Nepal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det reelle antallet tidssoner i bruk er derfor i overkant av 35. Det er dessuten slett ikke uvanlig at noen land endrer tidssoner fram og tilbake, slik at antallet endrer seg over tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hva er klokka på sydpolen?


Du har kanskje allerede resonnert deg frem til at tiden på Sydpolen også følger GMT. Klokken på Sydpolen er det samme som den er i Greenwich. Altså: Er klokken 18 i Greenwich, er den også 18 på Sydpolen. Og på Nordpolen.

Kilde:

http://www.timeanddate.com

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost. Send gjerne med et bilde som jeg kan ta med i artikkelen.