Derfor blir melka sur

Artikkelen fortsetter under annonsen

Melken blir ikke sur sånn helt av seg selv. Det er en grunn til at den blir sur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alf-Kristian hadde følgende spørsmål:

«Jeg lurer på om bakterier kan overleve i et kjøleskap der det er kaldt.»

Ja, i høyeste grad. Ikke bare kan de overleve i kjøleskap, det er faktisk større sjanse for at de overlever enn at de tar kvelden. Hvorfor tror du melka blir sur i kjøleskapet?

Elektronmikroskopbilde av bakterier (Kilde: University of Aberdeen).Elektronmikroskopbilde av bakterier (Kilde: University of Aberdeen).

Når det gjelder bakterier, så er de litt (men bare litt) som oss mennesker, siden det er noen som trives i varme strøk, mens andre trenger litt kulde for å trives.

Psykrofile og kryofile mikroorganismer er organismer som trives ved lave temperaturer, som for eksempel i kjøleskap. Ikke bare overlever de - de vokser og reproduserer seg også. De trives ved temperaturer fra -10 °C til 20 °C.

Men tilbake til melka. Vanlig melk pasteuriseres før vi får den i hende. Pasteurisering kan være så mangt, men uansett så snakker vi om varmebehandling. Vanlig melk pasteuriseres ved 72 °C i 15 sekunder i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hensikten med denne varmebehandlingen er å drepe flest mulig av mikroorganismene. Legg merke til at jeg sier flest mulig. For det er nemlig ikke alle som drepes. Når melka da plasseres i kjøleskapet vil de psykrofile bakteriene vokse frem.

Veldig mange bakterier, ikke bare psykrofile, vil faktisk også overleve frysing.

Motstykket til de psykrofile bakteriene kaller termofile bakterier. De liker seg veldig godt ved temperaturer over 45 °C.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men vi skal være klar over en ting: Bakterier er ikke bare skadelige. Ja, de er faktisk direkte nyttige. Cultura inneholder for eksempel det som kalles probiotiske melkesyrebakterier. Disse bakteriene antas å ha en gunstig innvirkning på deg, selv om sammenhengen her visstnok er litt uklar ennå. Og når det gjelder ost, så er det bakteriene som står for ostemodningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost. Send gjerne med et bilde som jeg kan ta med i artikkelen.