Elektronisk merking av voldsutøvere

Et forslag om å prøve ut omvendt voldsalarm sendes nå på høring. Brudd på besøksforbud kan føre til tvungen bruk av alarm som varsler politiet når trusselutøver nærmer seg den som skal beskyttes. - Vi

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omvendt voldsalarm skal gi bedre beskyttelse for personer som utsettes for vold eller trusler om vold fra nåværende eller tidligere samlivspartner, eller andre som blir ilagt et besøks/kontaktforbud.

- Dette er en del av arbeidet med å styrke ofrenes stilling, og et ledd i en helhetlig innsats mot vold i nære relasjoner, sier justisministeren.

Elektronisk merking er ett av flere tiltak for å hindre vold som ble varslet i Soria Moria-erklæringen. For å forebygge gjentatt vold skal blant annet også behandlingstilbudet til voldsutøvere styrkes og det skal etableres landsdekkende hjelpe- og behandlingstilbud.

Endringsforslagene i straffeloven og straffeprosessloven går i korte trekk ut på følgende:

  • Straffeloven § 33 endres ved at kontaktforbud kan ilegges sammen med elektronisk merking.
  • Straffeprosessloven § 181 endres ved at elektronisk merking tilføyes i rekken av de tiltakene den mistenkte kan samtykke i for at påtalemyndigheten kan unnlate pågripelse eller løslate den pågrepne.

Forslagene har høringsfrist 23. desember 2006.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus